Ruskí vojaci sa začali zúčastňovať na operáciách v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruskí vojaci
Vladimir Putin nariadil Federálnej bezpečnostnej službe (FSB), aby posilnila ochranu hranice s Ukrajinou s cieľom zabrániť jej ilegálnemu prekračovaniu. Foto: SITA/AP

BEJRÚT/WASHINGTON 9. septembra (WEBNOVINY) – Ruské sily sa začali zúčastňovať na vojenských operáciách v Sýrii, pri ktorých podporujú vládne jednotky. S odvolaním sa na libanonské zdroje oboznámené s politickou a vojenskou situáciou v susednej krajine o tom v stredu informovala agentúra Reuters.

Tri zdroje, ktoré sa vyjadrili pre agentúru pod podmienkou anonymity, poskytli podľa správy dosiaľ najjasnejšiu výpoveď priamo z regiónu o tom, čo podľa amerických predstaviteľov vyzerá ako posilňovanie vojenskej prítomnosti Ruska, jedného z hlavných spojencov sýrskeho prezidenta Bašára Asada, v Sýrii. Jeden zo zdrojov však povedal, že počet Rusov zapojených do operácií je zatiaľ malý.

Rusi potvrdili, že v Sýrii majú expertov

Dvaja americkí predstavitelia medzitým uviedli, že Rusko vyslalo v posledných dňoch do Sýrie dve tankové výsadkové lode a ďalšie lietadlo, pričom tam umiestnilo menší počet príslušníkov námornej pechoty. Americkí predstavitelia, ktorí si tiež neželali byť menovaní, dodali, že zámer vojenských krokov Ruska v Sýrii je naďalej nejasný. Podľa jedného zo zdrojov prvé informácie naznačujú, že stredobodom je príprava letiska pri prístavnom meste Lázikíja, Asadovej bašte.

Moskva potvrdila, že má v Sýrii „expertov“. Rusko sa však odmietlo vyjadriť k presnému rozsahu a záberu svojej vojenskej prítomnosti v krajine. Damask poprel, že by sa Rusi zúčastňovali na bojoch, no sýrsky predstaviteľ uviedol, že počet ruských vojenských expertov v Sýrii sa za posledný rok zvýšil.

Rusi budujú v Sýrii dve základne

Rusko má v Stredomorí jedinú námornú základňu – v meste Tartús na sýrskom pobreží a území kontrolovanom Asadovou vládou. Udržanie jej bezpečnosti by tak bolo dôležitým strategickým cieľom Kremľa, konštatuje Reuters.

Dva z libanonských zdrojov uviedli, že Rusi budujú v Sýrii dve základne, jednu neďaleko pobrežia a ďalšiu hlbšie vo vnútrozemí, ktorá by mohla slúžiť pre operácie. „Rusi už nie sú len poradcami,“ povedal jeden zdroj. „Rusi sa rozhodli pridať sa k vojne proti terorizmu.“

Americké ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že šéf rezortu John Kerry telefonoval dnes s ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom, aby mu vyjadril znepokojenie nad správami o ruských vojenských aktivitách v Sýrii. Kerry varoval, že ak sú tieto správy pravdivé, aktivity Ruska môžu viesť k vystupňovaniu násilia, pričom nie sú vôbec užitočné, pokiaľ ide o snahy medzinárodného spoločenstva ukončiť sýrsky konflikt.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe John Kerry