Rusko dodáva Sýrii vyspelú vojenskú techniku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rusko dodáva Sýrii vyspelú vojenskú techniku
Foto: SITA/AP

MOSKVA 10. septembra (WEBNOVINY) – Rusko dodáva sýrskej armáde vojenskú techniku vrátane ručných strelných zbraní, granátometov, moderných bojových vozidiel pechoty BTR-82A a vojenských nákladných vozidiel značky Kamaz. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na ruský denník Kommersant.

Podľa Ruska má vývoz vojenskej techniky do Sýrie pomôcť vláde v Damasku v boji proti terorizmu, avšak Západ podozrieva Moskvu z toho, že zvyšovaním svojej vojenskej prítomnosti v Sýrii podporuje režim svojho dlhoročného spojenca, sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Ruská zbrojárska spoločnosť Rosoboronexport, ktorá sprostredkúva vývoz a dovoz zbraňových a obranných systémov, vývoz zbraní do Sýrie nekomentovala.

Správa Kommersantu údajne vychádza z informácií získaných od zdroja z prostredia ruského exportu vojenskej techniky. Podľa tohto zdroja Sýria v minulosti zaplatila zálohu na nákup vyspelého systému protivzdušnej obrany S-300, avšak Moskva neskôr vývoz tohto zbraňového systému do Sýrie zrušila a namiesto neho dodala Damasku iné zbrane.

Podľa Lavrova ide do Sýrie technika aj pomoc

ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že ruské lietadlá prepravujú do Sýrie vojenskú techniku aj humanitárnu pomoc. Tlačová agentúra Reuters objasnila, že nepovedal, že by zbrane a humanitárnu pomoc prepravovalo Rusko naraz v tých istých letoch.

Spojené štáty a niektoré európske krajiny vyjadrujú čoraz väčšie obavy z obsahu zásielok, ktoré ruské lietadlá dopravujú do Sýrie. Moskva predtým verejne vyhlasovala, že jej lietadlá prevážajú do Sýrie výlučne humanitárnu pomoc. Washington v uplynulých dňoch vyvinul nátlak na Grécko a Bulharsko, aby ruským lietadlám smerujúcim do Sýrie neumožnili využívať svoj vzdušný priestor.

Lavrov neobjasnil, ako je to s posilňovaním ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii, z ktorého majú USA a NATO obavy. Potvrdil iba, že Rusko má v Sýrii svoj vojenský personál, aby tam poskytoval výcvik na dodanej vojenskej technike, ale o údajnom rozmiestňovaní ďalších vojakov sa nezmienil.

Na otázku o letoch ruských lietadiel smerujúcich na letisko pri sýrskom mesta Lázikíja Lavrov podľa agentúry AP odpovedal, že vozia „vojenský tovar v súlade s existujúcimi zmluvami a humanitárnu pomoc“.

Kremľ sa k účasti Ruska na bojoch nevyjadril

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa vo štvrtok odmietol vyjadriť o otázke, či sa príslušníci ruských ozbrojených síl zúčastňujú bojových akcií v Sýrii. Zdroje agentúry Reuters v Libanone totiž uviedli, že do bojov v Sýrii sa už začali zapájať aj ruskí vojaci.

„Hrozba, ktorú predstavuje Islamský štát, je evidentná… Jedinou silou, ktorá jej môže čeliť, je sýrska armáda,“ povedal Peskov a zopakoval ruské stanovisko, že dlhoročný spojenec Moskvy, sýrsky prezident Bašár Asad, by mal byť súčasťou medzinárodných síl bojujúcich proti radikálom z Islamského štátu.

Peskov pripomenul, že o Sýrii a IS bude vo svojom prejave na Valnom zhromaždení OSN, ktoré sa začne 15. septembra, hovoriť aj ruský prezident Vladimir Putin.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bašár AsadDmitrij PeskovSergej LavrovVladimir Putin