Europarlament zíva prázdnotou, zelený ho chce dať utečencom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

ŠTRASBURG 11. septembra (WebNoviny.sk) – Obrovská moderná budova Európskeho parlamentu v Štrasburgu by sa mala využiť na ubytovanie migrantov, povedal počas parlamentného zasadnutia vo francúzskom Štrasburgu poslanec Zelených Philippe Lamberts. Europoslanci by sa podľa belgického politika mali presunúť z francúzskeho mesta do budovy, ktorú majú na prácu v belgickom Bruseli.

Lamberts to povedal v čase nových návrhov na prerozdelenie 160-tisíc utečencov, predložených Európskou komisiou, píše server BBC. Príchod státisícov migrantov na starý kontinent vyvolal v európskej dvadsaťosmičke krízu. Utečenci sa po príchode do západoeurópskych krajín, najmä Nemecka a Rakúska, ubytovávajú v záchytných registračných strediskách.

Ouvrons le Parlement européen ! Accueillons les #réfugiés au Parlement de Strasbourg https://t.co/1XAl6GpY7W pic.twitter.com/qAyeb7bZOW— eurodéputés EE (@eurodeputesEELV) 9. Září 2015

„Tento parlament, kde sme sa dnes zišli, vlastne ho využívame iba 50 dní v roku,“ povedal Lamberts počas poslaneckej rozpravy po stredajšom prejave predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera. „Ďalších 300 dní ostanú kancelárie 750 poslancov, všetky vykurované, všetky s vlastnou sprchovacou bunkou, prázdne a nevyužívané,“ povedal poslanec. „Navrhujeme, aby táto… perfektne vybavená budova bola využívaná ako dočasný domov pre migrantov a utečencov, pokým my pracujeme v Bruseli,“ vyhlásil, pričom svoj návrh zverejnil aj na Twitteri.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Zelení sú ostrými kritikmi pravidelného sťahovania Európskeho parlamentu medzi Bruselom a Štrasburgom a argumentujú, že je to drahé a poškodzuje to životné prostredie. Francúzsko trvá na tom, že Štrasburg, mesto ležiace na ľavom brehu rieky Rýn pri Nemecku, je povojnovým symbolom jednoty a priateľstva.

Z pravidelných ciest európskych poslancov, zamestnancov parlamentu, novinárov a členov lobingových skupín do Štrasburgu profitujú podľa BBC tiež tamojšie hotely, reštaurácie a iné služby. Štrasburskú budovu europarlamentu otvoril v roku 1999 vtedajší francúzsky prezident Jacques Chirac.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jacques Chirac