Európa zažíva islamskú inváziu, varuje holandský pravičiar

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci na Východnej stanici v Budapešti
Po uvoľnení dvojdňovej blokády zaplavili Východnú stanicu v Budapešti stovky migrantov. Foto: SITA/AP

HAAG 11. septembra (WebNoviny.sk) – Krajne pravicový holandský líder Geert Wilders počas štvrtkovej parlamentnej debaty nazval vlnu utečencov prúdiacich do Európy „islamskou inváziou“. Jeho výrok ukázal, aké hlboké sú názorové rozdiely ohľadom toho, ako by malo Holandsko reagovať na migračnú krízu, píše agentúra Reuters.

Debata nasledovala deň po tom, ako predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker apeloval na členské štáty EÚ, aby si rozdelili utečencov prichádzajúcich do okrajových krajín Únie. Holandský premiér Mark Rutte v parlamente vyhlásil, že EÚ by mala utečencom pomáhať skôr v táboroch, ktoré sú bližšie k ich pôvodnej krajine než v Európe. Angela Merkelová – líderka Nemecka, ktoré prijíma viac utečencov než ktorákoľvek iná krajina EÚ – chce, aby zvyšok EÚ prijal kvóty pre žiadateľov o azyl. Konzervatívna holandská vláda vyhlásila, že je ochotná prijať ich viac, ak na to pristúpia všetky štáty EÚ.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Holandsko, ktoré v januári prevezme striedajúce sa predsedníctvo EÚ, podľa slov Rutteho chce, aby Európa investovala do centier mimo Európy. Na týchto miestach, ktoré nazval zariadeniami „UNHCR plus“, by mali ľudia prístup k vzdelaniu a práci. UNHCR je skratka Vysokého úradu OSN pre utečencov. „Chceme pomôcť zmierniť problémy v regióne tak, že zlepšíme užitočnosť existujúcich zariadení. Vyžiada si to energiu, peniaze a pracovnú silu, ale môžeme pracovať na tom, aby bola v regióne väčšia bezpečnosť. A môžeme sa vyhnúť tomu, aby ľudia nastupovali do člnov smerujúcich do Európy,“ vyhlásil Rutte.

Myšlienku, že takéto podmienky by bolo možné vytvoriť pre milióny utečencov v táboroch v Libanone, Jordánsku a Turecku, odmietol ako „ilúziu“ člen centristickej opozičnej strany Demokrati 66 Alexander Pechtold. Rutteho krehká koaličná vláda sa v apríli takmer rozpadla práve pre azylovú politiku. Vláda plánuje sprísniť svoj prístup tak, že prestane poskytovať potraviny a útočisko ľuďom, ktorým úrady odmietli udeliť štatút utečenca, a to už po pár týždňoch od ich zamietnutia.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováGeert WildersJean-Claude JunckerMark Rutte