V Prahe protestujú proti islamu, iní volajú po tolerancii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Rakúšania prijali migrantov z Maďarska
Po mimoriadnej situácii, ktorá nastala v posledných dňoch v Maďarsku, sa predstavitelia Rakúska a Nemecka zhodli, že prijmú utečencov z maďarských táborov. Migrantov po vystúpení z autobusov smerujú do pripraveného záchytného tábora, kde na nich čakajú polícia, pracovníci imigračných úradov a Červeného kríža. Po migrantov príde mimoriadny vlak, ktorý ich odvezie ďalej do Viedne. Rakúsko, 5. septembra 2015. Foto: SITA/AP

PRAHA 12. septembra (WebNoviny.sk) – Stovky ľudí prišli v sobotu popoludní do centra Prahy, aby buď protestovali proti islamu alebo proti xenofóbii. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Tábory sa po hodine od začatia paralelných pochodov stretli na Václavskom námestí. Polícia nateraz podľa Noviniek nemusela zasahovať, potýčky sú iba vo forme slovných útokov. Demonštráciu proti islamu podporil aj sprievod motorkárov.

Obrazom: Protest Spoločne za Slovensko, proti islamizácii Európy a imperializmu USA

Kolóna strojov a jazdcov sa vyzdobila českými vlajkami, národnými symbolmi alebo logami prečiarknutých mešít. Motorkárov pozdravil predstaviteľ organizácie Blok proti islamu Martin Konvička. Iba niektorí motorkári sa pri prejazde okolo účastníkov protestov na chvíľu zastavili. Ich prejazd trval približne päť minút a neskomplikoval dopravu.

Demonštrácie sa začali v hornej časti Václavského námestia a zišli sa na nich ako odporcovia prijímania utečencov, tak aj ľudia protestujúci proti rasizmu, xenofóbii a za otvorené hranice. „Stop islamizácii Európy,“ bolo jedno z hesiel na transparentoch v tábore proti islamu.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Druhý tábor sa podľa Noviniek pokojne zišiel o niečo nižšie. Prítomní aktivisti mali na transparentoch napísané napríklad heslá ako: „Sťahovanie nie je zločin“, „Netvárme sa, že sa nás to netýka“ alebo „Nie orbánizácii Európy!“.

Cez pražskú magistrálu na nich odporcovia kričali: „Čechy Čechom“ alebo „My sme tu doma“. Na tábory dohliadajú príslušníci špeciálnych policajných jednotiek, nateraz nemuseli zasahovať. Cesta oddeľujúca obe niekoľko stočlenné skupiny je prejazdná. Na bezpečnosť premávky dohliada polícia.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať