Irán objavil veľké zásoby uránu, čoskoro otvorí novú baňu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Iran jadro
Foto: ilustračné, SITA/AP

DUBAJ 13. septembra (WebNoviny.sk) – V Iráne objavili nové, neočakávane veľké zásoby uránu a čoskoro tam otvoria novú baňu na tento rádioaktívny prvok využiteľný na civilné aj vojenské účely. Oznámila to v sobotu Iránska organizácia pre atómovú energiu, ktorú citovala agentúra Reuters.

Preskúmané boli dve tretiny územia

Západní analytici sa doposiaľ domnievali, že Irán disponuje len neveľkými ložiskami uránu a že skôr či neskôr bude nútený túto látku dovážať zo zahraničia, uviedla agentúra Reuters.

„Pred začiatkom leteckého prieskumu uránových rúd sme neboli príliš optimistický, ale nové objavy nám dodali sebaistotu,“ vyhlásil šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Alí Akbar Sálehí. Zdôraznil, že nemôže prezradiť, akými zásobami uránu jeho krajina disponuje. Doposiaľ boli preskúmané asi dve tretiny územia Iránu a prieskum by mal byť kompletne zavŕšený počas nasledujúcich štyroch rokov.

Irán uzavrel prelomovú dohodu

Iránska islamská republika v júli uzavrela potenciálne prelomovú dohodu so svetovými mocnosťami, ktorá má obmedziť jej jadrový program výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií. Veľmoci preto budú podľa agentúry Reuters pozorne sledovať prípadné náznaky väčšej uránovej sebestačnosti Teheránu.

Americké ministerstvo zahraničných vecí po sobotňajšom oznámení Iránu zdôraznilo, že akékoľvek nové zásoby uránu budú na základe novej jadrovej dohody podliehať rovnakému medzinárodnému dohľadu ako už existujúce iránske uránové bane. „Po akomkoľvek porušení tohto záväzku bude nasledovať náležitá reakcia,“ vyhlásil hovorca Štátneho departmentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ali Akbar Salehi