Obrazom: Vybuchla jedna z najväčších sopiek na Zemi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vybuchla jedna z najväčších sopiek na Zemi
Na juhozápade Japonska v pondelok vybuchla sopka Aso. Z jedného jej kráterov stúpal do výšky dva kilometre spočiatku čierny, neskôr biely dym a vyletovali veľké kamene. Aso je jedna z najväčších aktívnych sopiek v Japonsku a aj na Zemi. Nachádza sa v centrálnej časti ostrova Kjúšú. Jej vrchol leží vo výške 1592 meterov nad morom. Foto: Aso Volcano Museum via AP

TOKIO 14. septembra (WebNoviny.sk) – Na juhozápade Japonska vybuchla v pondelok o 09.43 h miestneho času (02.43 h SELČ) sopka Aso. Z jedného jej kráterov stúpal do výšky dva kilometre spočiatku čierny, neskôr biely dym a vyletovali veľké kamene, informovala televízia NHK.

Obrazom: Sopka Aso opäť vybuchla

Japonský meteorologický úrad v dôsledku výbuchu zvýšil stupeň varovania pre okolie sopky na tretiu úroveň z piatich možných. Úrady zakázali priblížiť sa k vulkánu na viac ako dva kilometre. V bezprostrednej blízkosti sopky nie sú žiadne domy a zatiaľ nie sú k dipozícii správy o zranených alebo materiálnych škodách.

Evakuovali turistov

Podľa prevádzkovateľa lanovky v meste Aso bolo v blízkosti krátera v čase erupcie okolo desať turistov, všetkých však evakuovali do stanice lanovej dráhy. V jej interiéri našlo útočisko asi 30 turistov a sprievodcov.

Aso je jedna z najväčších aktívnych sopiek v Japonsku a aj na Zemi. Nachádza sa v centrálnej časti ostrova Kjúšú. Jej vrchol leží vo výške 1592 meterov nad morom.

Priemer jej kaldery dosahuje približne 24 kilometrov v severo-južnom a 18 kilometrov vo východo-západnom smere. V kaldere sa vytvorilo päť sopečných kuželov, výbuch nastal v kuželi pomenovanom Nakadake 1.

Video: Z krátera sopky stúpal do výšky dva kilometre spočiatku čierny, neskôr biely dym

Spoločnosť Japan Airlines obmedzila lety

Hora Aso zaznamenala menšiu erupciu tento rok v auguste a niekoľko v roku 2014, ktoré zasiahli aj do cestovného ruchu v regióne. Stalo sa tak aj tentoraz, keď spoločnosť Japan Airlines oznámila, že v dôsledku erupcie obmedzila lety na letisko v meste Kumamoto.

Spoločnosť Kyushu Electric Power uviedla, že erupcia by nemala mať nijaký vplyv jej jadrové elektrárne, z ktorých jedna – Sendai, ležiaca približne 160 kilometrov južne od hory Aso – bola v auguste znovu uvedená do prevádzky. Minulý rok zahynulo v strednom Japonsku pri nečakanej erupcii sopky Ontake 63 ľudí. Išlo o najhoršie nešťastie svojho druhu za takmer 90 rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať