Rakúsko posilnilo kontrolu hraníc, utečencom pomôžu i vojaci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/ AP

NICKELSDORF/VIEDEŇ 14. septembra (WebNoviny.sk) – Rakúska polícia v pondelok popoludní opätovne otvorila hraničný priechod Nickelsdorf na tzv. východnej diaľnici (A4) smerom do Maďarska. Vzniknutá štvorkilometrová zápcha sa už medzičasom rozplynula, uviedol hovorca diaľničnej spoločnosti Asfinag pre agentúru APA.

Priechod uzavreli v pondelok o 8:45 ráno, dôvodom bol očakávaný prílev utečencov. Ďalšie uzávery v priebehu dňa však podľa neho nemožno vylúčiť. „Závisí to od toho, či sa na vozovke budú nachádzať ľudia,“ povedal hovorca.

Rakúske spolkové železnice (ÖBB) oznámili, že všetky diaľkové vlaky medzi východom a západom Rakúska v pondelok z bezpečnostných dôvodov okolo poludnia presmerovali na vnútrorakúsku trať cez Zell am See. Na „koridorovej trati“ zo Salzburgu do Kufsteinu sa totiž v Nemecku, cez ktoré vedie, opakovane nachádzali ľudia v blízkosti koľají alebo na nich.

Opatrenie platí do odvolania a týka sa všetkých vlakov jazdiacich z východného Rakúska do Innsbrucku, Bregenzu či Zürichu a späť. Cesta môže trvať až o 90 minút dlhšie, alternatívou by však bolo opakované uzatváranie tratí v dotknutom úseku, čo by mohlo viesť k ešte väčšiemu meškaniu a problémom s plánovaným času príchodov.

ÖBB ďalej oznámili, že ich vlaky znova jazdia aj do Nemecka. Dopravu obnovili v pondelok o 7:00, zastavená bol od nedeľňajšieho podvečera v rámci opatrení, ktoré Nemecko zaviedlo v snahe spomaliť príliv migrantov najmä cez rakúsku hranicu. Vlakov do Nemecka na trati Viedeň – Salzburg – Mníchov a ďalej sa však presmerovanie netýka. Na hranici však treba vzhľadom na hraničné kontroly nemeckých úradov rátať s meškaním do 50 minút, informovali ÖBB.

Nasadili stovky vojakov

Rakúsko sa podobne ako Nemecko rozhodlo prísnejšie kontrolovať hranice a nasadzuje armádu, aby pomohla polícii so zvládaním prílevu utečencov. Oznámili to v pondelok na tlačovej konferencii rakúsky kancelár Werner Faymann a vicekancelár Reinhold Mitterlehner.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Ak Nemecko zavedie hraničné kontroly, musí to urobiť aj Rakúsko,“ povedal Mitterlehner. Podľa jeho slov je to aj „jasný signál pre dotknutých, že k neusporiadanému prechodu hraníc už nemôže dochádzať tak ako doteraz,“ citovala ho agentúra APA.

Faymann oznámil, že spolková vláda schválila žiadosť ministerstva vnútra o pomoc zo strany armády. Úlohou vojakov bude predovšetkým poskytovať humanitárnu pomoc, v prípade potreby však budú nasadení aj na hraniciach, aby podporili políciu pri kontrolách. Mitterlehner povedal, že na asistenčnej misii armády sa bude podieľať celkovo 2200 vojakov.

V súvislosti s posilnením kontroly hraníc vicekancelár zdôraznil, že pomocné zložky a rakúske obyvateľstvo nemôžu byť preťažené prílevom migrantov. Je však potrebné túto úlohu vykonávať citlivo, nie s použitím ostnatého drôtu či vodných diel. Schengenské predpisy o voľnom pohybe v EÚ ostávajú v platnosti. „Je to posilnenie kontroly v rámci Schengenu. Každá krajina môže vykonávať kontroly desať dní,“ zdôraznil Mitterlehner.

Kontroly zavedené Nemeckom neznamenajú uzavretie hraníc

Posilnené stráženie hraníc, zamerané najmä proti prevádzačom, zaviedlo Rakúsko už po nedávnom nájdení 71 mŕtvych utečencov v chladiarenskom vozidle odstavenom pri diaľnici A4, uviedla agentúra DPA.

V akom rozsahu budú vlaky a autá na hraniciach kontrolované odteraz, odmietli Faymann a Mitterlehner spresniť. „Je to úloha polície a štábu,“ povedal kancelár s tým, že ide o úlohu nájsť rovnováhu medzi „ľudskosťou a poriadkom“. Mitterlehner uviedol, že to bude záležať na vývoji situácie.

Faymann tiež podčiarkol, že kontroly zavedené Nemeckom v nedeľu neznamenajú uzavretie hraníc. Rakúsky kancelár tiež podľa vlastných slov nevie ani o jedinom prípade, že by Nemecko poslalo späť niektorého migranta.

Nemecké kontroly spôsobili zápchy

Hraničné kontroly, ktoré v dôsledku prílevu utečencov v nedeľu zaviedlo Nemecko, spôsobili na rakúskych diaľniciach až 20 kilometrov dlhé dopravné zápchy. Informovala o tom agentúra Reuters. Prevádzkovateľ rakúskych diaľnic spoločnosť ASFiNAG uviedla, že najdlhšie zápchy boli na diaľnici A8 pri obci Suben v spolkovej krajine Horné Rakúsko, ktorá leží neďaleko nemeckého mesta Passau.

Desať kilometrov dlhá dopravná zápcha vznikla aj na diaľnici A10 pri meste Salzburg, metropole rakúskej spolkovej krajiny Salzbursko. Nemecko a Rakúsko sa pred týždňom dohodli, že vpustia na svoje územie migrantov, ktorí sa zhromaždili v Maďarsku. Obe krajiny vtedy zdôraznili, že ide o jednorazový krok na zmiernenie núdzovej situácie.

Prílev migrantov a utečencov však stále pokračuje a nemeckí predstavitelia cez víkend vyhlásili, že množstvo prichádzajúcich ľudí preťažuje možnosti krajiny.

Polícia zriadi na cestách z Rakúska pohyblivé kontrolné stanovištia

Nemecká polícia v pondelok uviedla, že sa chystá zriadiť pohyblivé kontrolné stanovištia na hlavných cestách vedúcich do krajiny z Rakúska, aby tak skôr objavila prichádzajúcich žiadateľov o azyl. Nechystá sa však zastavovať každé auto a vodiča.

Mathias Knott z bavorskej polície vyhlásil, že kontroly „sú flexibilné v rámci toho kde a kedy sa uskutočnia“. Polícia bude podľa neho stanovištia meniť v súvislosti od toho, kde sa bude očakávať prechod veľkého počtu utečencov. Polícia na nemeckej strane diaľnice A8 – komunikácie, ktorá spája západorakúske mesto Salzburg s nemeckým Mníchovom a Sttutgartom – rozmiestnila výstražné svetlá a kužele a na kontrolu si vytypovala jednotlivé autá. Bezpečnostné opatrenia sprísnila na prvých troch kilometroch tejto diaľnice aj rakúska strana.

Nemecká polícia medzičasom premiestňuje žiadateľov o azyl z vlakov prichádzajúcich z Rakúska do autobusov smerujúcich do utečeneckých centier po celej krajine. Deje sa tak vždy na prvej železničnej stanici na území Nemecka, na ktorú utečenci dorazia, uviedla agentúra AP.

Aj Holandsko obnoví hraničné kontroly

Holandská polícia začne vykonávať neohlásené hraničné kontroly v reakcii na nárast počtu žiadateľov o azyl v krajine. Oznámilo to v pondelok holandské ministerstvo spravodlivosti, ktorého vyjadrenie citovala agentúra Reuters. „Zintenzívnime mobilné kontroly v pohraničných regiónoch,“ uviedla hovorkyňa rezortu, podľa ktorej sa sprísnené opatrenia začnú uplatňovať s okamžitou platnosťou.

Len minulý týždeň prišlo do Holandska okolo 3000 migrantov, čo je zhruba dvojnásobok oproti predchádzajúcemu týždňu. Holandské azylové centrá sa rýchlo zapĺňajú a koncom septembra v nich už pravdepodobne nebudú voľné kapacity.

Holandská vláda v súlade s návrhmi Európskej komisie súhlasila s prijatím 9215 azylantov, prevažne z Blízkeho východu a severnej Afriky, aby sa uvoľnil tlak na stredomorské krajiny, ktoré sú najviac vystavené migračným prúdom. Obnovenie hraničných kontrol v nedeľu večer prekvapivo zaviedlo Nemecko a v rámci dominového efektu ho nasledovali ďalšie európske krajiny vrátane Rakúska a Slovenska.

Kontroly na hraniciach sú pripravení obnoviť aj Česi

Česká republika je podľa tamojšieho ministerstva vnútra pripravená obnoviť kontroly na hraniciach s Rakúskom. Pre zvýšený nápor migrantov k takémuto kroku pristúpili už aj Nemecko a Slovensko, napísal v utorok na svojej internetovej stránke Český rozhlas (ČRo).

Český vicepremiér, minister financií a šéf hnutia ANO Andrej Babiš však takýto postup kritizuje. Stále trvá na tom, že by sa mali chrániť hlavne vonkajšie hranice Schengenu.

„Teraz jednotlivé štáty absurdne posielajú armády na svoje hranice. Nemecko, Rakúsko, NATO cvičí v Maďarsku, my sme tiež pripravení, namiesto toho, aby si Európa dávno sadla za stôl a okamžite rozhodla o ochrane vonkajšej schengenskej hranice,“ uviedol Babiš.

Babiš považuje za absurdné aj to, že české firmy čakajú na vybavenie víz pre ukrajinských robotníkov aj mesiace. Pritom v Európe sú podľa neho tisíce migrantov bez potrebných dokladov, napísal ČRo.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej BabišWerner Faymann