Reštartovali sme reaktor v jadrovom komplexe, oznámila KĽDR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Reštartovali sme výrobu v jadrovom komplexe Jongbjon
Foto: SITA/AP

SOUL 15. septembra (WebNoviny.sk) – Severná Kórea v utorok oznámila, že obnovila prevádzku reaktora vo svojom jadrovom komplexu Jongbjon, ktorý prešiel významnou inováciou. V komplexe sa nachádza prevádzka obohacovania uránu a päťmegawattový reaktor, informovala tlačová agentúra DPA.

Juhokórejská agentúra Jónhap cituje severokórejskú tlačovú agentúru KCNA, ktorá vo vyhlásení uviedla, že Pchjongjang „sústavne zlepšuje úroveň svojich jadrových zbraní s rozličným poslaním čo sa týka kvality aj kvantity“. Podľa KCNA to povedal nemenovaný riaditeľ severokórejskékho Inštitútu jadrovej energie.

Pchjongjang sa vyjadril v čase, kedy v Južnej Kórei kolujú správy, že Severná Kórea plánuje odpálenie rakety dlhého doletu pri príležitosti okrúhleho výročia založenia vládnucej strany. Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že odpálenie rakety dlhého doletu by považovalo za „vážnu provokáciu, vojenskú hrozbu a porušenie rezolúcií OSN,“ napísala agentúra Jónhap.

Pchjongjang v pondelok oznámil, že pri príležitosti 70. výročia založenia vládnucej Kórejskej strany práce, ktoré pripadá na 10. októbra, plánuje vypustiť na obežnú dráhu Zeme „sériu satelitov“ na raketách dlhého doletu. O presnom dátume štartu a ich počtu rozhodne až ústredný výbor strany.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia