Krátiť eurofondy kvôli migrantom nebudeme, sľubuje Komisia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 15. septembra (WebNoviny.sk) – Európska komisia sa dištancuje od návrhu, aby štátom, ktoré odmietajú kvóty na prijímanie migrantov boli obmedzené finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ. Ako agentúru SITA informoval Andrej Králik so Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, komisia a ani predseda Jean-Claude Juncker o takejto možnosti neuvažuje.

„Skôr ako sankcie komisia preferuje hľadanie pozitívnych stimulov pre prijatie utečencov,“ uviedol Králik. Európske pravidlá o čerpaní eurofondov ani Partnerské dohody s členskými štátmi podľa neho neumožňujú krátenie fondov EÚ na základe tohto dôvodu. „Na to by bola potrebná revízia celého viacročného finančného rámca na roky 2014-2020, a to naozaj nie je možnosť, ktorú by EK bližšie skúmala,“ dodal Králik.

Nemecko podporuje myšlienku obmedzila financovania

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere v utorok povedal televízii ZDF, že podporuje myšlienku, aby Európska únia obmedzila financovanie krajín, ktoré odmietajú zdieľať ťarchu prijatia utečencov v podobe pevných kvót. Informovala o tom agentúra AP. „Preto si myslím, že musíme hovoriť o cestách, ako (na ne) vyvinúť nátlak“, citovala ho agentúra Reuters.

De Maiziere dodal, že krajiny, ktoré sú proti pevným kvótam, sú často príjemcami financií zo štrukturálnych fondov EÚ. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker podľa jeho slov naznačil – „a ja to považujem za správne“, aby „sme hovorili o tom, že by dostali menej peňazí zo štrukturálnych fondov“, citovala ministra dnes tlačová agentúra AP. De Maiziere ďalej zopakoval svoju predpoveď, že do Nemecka tento rok dorazí asi 800-tisíc utečencov, hoci podľa niektorých politikov by ich mohol byť až jeden milión. „Nechcem meniť svoju predpoveď,“ dodal.

Slovenskí a českí politici reagovali s nevôľou

K návrhom týkajúcim sa obmedzovania eurofondov, ktoré odzneli v zahraničných médiách, sa vyjadril aj premiér Robert Fico. „Ak si niekto myslí, že takéto bububu na nás zapôsobí, je na veľkom omyle,“ vyhlásil predseda vlády. Skonštatoval, že takýto postup nemá ani oporu v európskej legislatíve. „To, že veľké štáty narazili na názorový odpor, neznamená, že nás niekto bude vydierať alebo sa nám budú vyhrážať,“ povedal Fico. Tieto vyjadrenia podľa Fica môžu viesť k obrovskej kríze v rámci EÚ. Zároveň však dodal, že takýto návrh oficiálne nie je na stole. Ak by bol, „budeme sa brániť“.

Europoslankyňa Anna Záborská (KDH) uviedla, že návrh je protiprávny a škodlivý. „Viacročný finančný rámec EÚ nie je trhací kalendár. Jeho súčasťou sú štrukturálne fondy, ktoré slúžia na vyrovnávanie rozdielov medzi rozvinutými starými a menej rozvinutými novými členskými štátmi,“ uvádza sa v stanovisku europoslankyne. Hovoriť o krátení týchto prostriedkov ako nejakom treste za nesúhlasný postoj v otázke prijímania migrantov podľa Záborskej znamená spochybniť víziu Európy, v ktorej majú všetci občania rovnaké príležitosti a práva, bez ohľadu na to, či žijú v Nemecku a Francúzsku alebo na Slovensku, či v Poľsku.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Český minister vnútra Milan Chovanec rovnako kritizoval vyjadrenie nemeckého kolegu de Maiziera. Chovanec odkázal Berlínu, aby prestal ukazovať svaly, pretože najväčším problémom je podľa neho nekonzistentný postup nemeckých úradov. „Aktuálne najväčším problémom riešenia migrácie je nekonzistentná politika Nemecka. Ani ukazovanie svalov susedom cez hranice to nezakryje!“ citoval jeho vyjadrenie na Twitteri server Novinky.cz. Poukázal na to, že Nemecko najskôr vyjadrilo ochotu prijať všetkých sýrskych utečencov a následne čiastočne uzavrelo svoje hranice, pretože situáciu nezvládlo.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna ZáborskáJean-Claude JunckerRobert Fico
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia