Tínedžera inšpirovali islamisti, mal plánovať útok na pápeža

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež František
Pápež František pricestuje na návštevu USA 22. septembra. Jeho cesta sa skončí 27. septembra po dvoch dňoch podujatí vo Filadelfii. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 16. septembra (WebNoviny.sk) – Americké orgány zadržali v auguste 15-ročného chlapca pre podozrenie, že plánoval spáchať útok na pápeža Františka počas jeho budúcotýždňovej návštevy v USA. Tínedžera údajne inšpirovala teroristická skupina Islamský štát (IS), informovala v utorok televízia ABC News.

Správa sa odvoláva na oznámenie Federálneho vyšetrovacieho úradu (FBI) a ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, určené bezpečnostným orgánom v Spojených štátoch.

Chlapec chcel použiť viaceré zbrane a nálože

Podľa oznámenia chlapec zamýšľal útok pri Filadelfii proti „zahraničnému hodnostárovi na podujatí priťahujúcom pozornosť“. Zdroje ABC oboznámené s prípadom uviedli, že zmienka o „zahraničnom hodnostárovi“ odkazovala na pápeža. FBI ani uvedené ministerstvo sa k záležitosti nevyjadrili, píše agentúra DPA.

Chlapec podľa federálnych úradov získal inštrukcie týkajúce sa výbušnín a rozširoval ich na sociálnych médiách. Jeho plán totiž údajne počítal s viacerými útočníkmi, strelnými zbraňami a viacerými náložami.

Bezpečnostné sily už jeden prípad prekazili

Tínedžera obvinili z pokusu o poskytnutie materiálnej podpory teroristickej organizácii a pokusu o poskytnutie materiálnej podpory teroristickej aktivite, uviedla televízia. Jej zdroje však zdôraznili, že hrozba zo strany chlapca nebola akútna – jeho plány boli skôr „ašpiráciami“, pričom sa objavili aj otázky okolo jeho duševného zdravia.

Minulý víkend americký kongresman Michael McCaul, predseda výboru Snemovne reprezentantov pre vnútornú bezpečnosť, v relácii ABC News povedal, že bezpečnostné služby už „prekazili jeden konkrétny prípad“ týkajúci sa hrozieb voči pápežovi a sú „veľmi ostražité“, pokiaľ ide o ďalšie hrozby.

Pápež František pricestuje na návštevu USA 22. septembra. Jeho cesta sa skončí 27. septembra po dvoch dňoch podujatí vo Filadelfii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Pápež František
Firmy a inštitúcie FBI Federal Bureau of InvestigationIslamský štát