V Holandsku štrajkujú policajti, zablokovali aj úrad vlády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Belgickí dopravní policajti štrajkujú
Belgickí dopravní policajti štrajkujú. Vodiči by sa mohli vyhnúť plateniu pokút. Foto: SITA/AP

AMSTRERDAM 16. septembra (WebNoviny.sk) – Holandskí policajti, štrajkujúci za lepšie finančné ohodnotenie a podmienky práce, zablokovali v stredu v Haagu vchody do úradu premiéra a troch ministerstiev. Davy prevažne dobre naladených policajtov posielali preč štátnych zamestnancov, ktorí prichádzali do práce na ministerstvách financií, vnútra a spravodlivosti, informovala agentúra Reuters.

Policajné odbory ACP vyhlásili, že príslušníci „boli verní už dostatočne dlho“, a vyzvali vládu, aby zlepšila svoju ponuku. Vláda policajtom ponúka päťpercentné zvýšenie miezd a jednorazový bonus 500 eur. Protestná akcia sa koná v čase, keď parlament neďaleko od miesta štrajku rokuje o návrhu štátneho rozpočtu a podľa vyjadrenia ACP sa jeho debata skončí o 17.00 h SELČ.

Protestujúci policajti narušili v uplynulých mesiacoch celý rad športových akcií, odmietli dozerať na niektoré holandské futbalové zápasy prvej ligy, čo viedlo k ich odloženiu, a pohrozili zablokovaním trasy cyklistických pretekov Tour de France cez Holandsko. V utorok počas štvorhodinového štrajku reagovala polícia iba na najdôležitejšie ohlásenia, ktoré za tú dobu dostala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať