Česi migrantom berú peniaze a delia rodiny, tvrdia aktivisti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Migranti v Srbsku po uzavretí hraníc s Maďarskom smerujú do Chorvátska
Chorvátska polícia zachytila na území svojej krajiny prvú skupinu migrantov prichádzajúcich zo Srbska po uzavretí južných hraníc Maďarska, kadiaľ sa doteraz hromadne presúvali smerom na západ. Z mesta Preševo na juhu Srbska, kam prichádzajú každý deň tisíce ľudí z Macedónska, podľa srbských médií vyrazilo do Šídu najmenej desať autobusov s migrantmi. Autobusy pôvodne vozili migrantov k hranici s Maďarskom, kde však od utorka platí sprísnený režim a je tak pre nich prakticky nepriechodná. Foto: SITA/AP

PRAHA 16. septembra (WebNoviny.sk) – České mimovládne organizácie kritizujú podmienky, ktoré panujú v tamojších zariadeniach pre utečencov s tým, že úrady migrantov držia často v nehumánnych podmienkach.

České mimovládky upozorňujú na rozdeľovanie rodín, konfiškovanie peňazí, mobilných telefónov i celkovo represívny prístup voči utečencom, napísal dnes server Novinky.cz. Od úradov požadujú, aby zaviedli jasné pravidlá pre zaobchádzanie s utečencami.

Obrazom: Migranti zo Srbska smerujú do Chorvátska

S migrantmi zaobchádzajú ponižujúco

Štát podľa aktivistov protiprávne obmedzuje pohyb migrantov a umiestňuje ich do detenčných zariadení, kde panujú nehumánne a ponižujúce podmienky. „Trváme na tom, že zadržiavanie utečencov je v rozpore s medzinárodným právom,“ povedal riaditeľ Organizácie pre pomoc utečencom Martin Rozumek.

Neziskové organizácie upozornili zaznamenali prípady, keď boli rozdelené rodiny utečencov, ktorých členov následne umiestnili do rôznych zariadení.

„Akékoľvek umiestňovanie detí migrantov a rodín s deťmi do detenčných zariadení pritom hrubo odporuje najlepšiemu záujmu dieťaťa a jeho právu na priaznivý vývoj a v konečnom dôsledku môže vyústiť až v neľudské ponižujúce zaobchádzanie,“ uviedla právnička Ligy ľudských práv Anna Hofschneiderová, ktorú citovali Novinky.

Mimovládne organizácie zaznamenali niekoľko prípadov, keď si utečenci sťažujú na to, že im po zadržaní dali policajti putá na zbytočne dlhú dobu. Utečencom sa na zverejnených videách často nepozdáva ich premiestňovanie medzi zariadeniami a podmienky, ktoré v nich panujú. Niektorí tvrdili, že prišli o väčšinu zhabaných peňazí a nemali potom financie na ďalšiu cestu po prepustení zo zaisťovacích centier.

Doterajšie pravidlá pre zaobchádzanie s utečencami sú podľa mimovládnych organizácii hlavne represívne a mali by sa zmierniť. „Apelujeme na to, aby vznikli inštrukcie, ktoré budú rešpektovať práva a ktoré budú založené na ľudskoprávnom a humanitárnom prístupe,“ uviedla Hofschneiderová.

Česi sú schopní prijať viac migrantov

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Česká republika by bola schopná prijať 7000-15-tisíc migrantov, pričom pomoc by im mala ponúknuť bez ohľadu na kvóty, ktoré vláda odmieta. Uviedol to v stredu český minister pre legislatívu a ľudské práva Jiří Dienstbier, ktorého citoval server Novinky.cz.

„Solidarita na celoeurópskej úrovni bude nevyhnutná. Myslím si, že by sme zvládli aj niekoľkonásobné množstvo utečencov,“ uviedol Dienstbier ohľadom povinných kvót navrhovaných Európskou komisiou. Minister podotkol, že v súčte s ich rodinnými príslušníkmi by mohlo ísť o 7000-15-tisíc ľudí.

„Už len v tomto momente by sme boli s pomocou priemyselných podnikov schopní prijať a integrovať možno 7000-15-tisíc ľudí a nebola by to vôbec nezvládnuteľná záležitosť,“ povedal minister. Zároveň pripomenul, že podobný počet utečencov Česká republika už dokázala v minulosti prijať.

Českí priemyselníci by podľa Dienstbiera privítali približne 5000 kvalifikovaných pracovníkov. „Je potrebné ponúknuť nielen reštrikcie, ale aj príjemnú tvár,“ dodal. Podľa neho je potrebné predpokladať, že by nešlo o pobyt len na niekoľko mesiacov, ale prinajmenšom na dlhé roky.

Európska komisia navrhla členským krajinám prerozdelenie 160-tisíc utečencov, pričom ČR by mala prijať zhruba 3000 osôb. Povinné kvóty však vláda odmieta. Podľa Dienstbiera môžu konflikty trvať ešte niekoľko rokov, a preto nie je možné očakávať, že prúd utečencov naraz ustane.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jiří Dienstbier