Rusi nevylučujú zriadenie leteckej základne v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Suchoj Su 27
Foto: SITA/AP

NOVOSIBIRSK 16. septembra (WebNoviny.sk) – Generálny štáb ruskej armády nevylučuje do budúcnosti vytvorenie základne vojenského letectva v Sýrii. Uviedol to v stredu námestník veliteľa generálneho štábu ruskej armády Nikolaj Bogdanovskij. „Momentálne nemáme takéto plány, avšak stať sa môže čokoľvek,“ povedal novinárom Bogdanovskij, ktorého citovala agentúra TASS.

Podľa skoršieho vyjadrenia hovorcu Bieleho domu americká vláda podrobne sleduje mediálne správy o údajnom rozmiestňovaní ruských vojenských jednotiek na území Sýrie. Rusko opakovane vyhlásilo, že v Sýrii sa nachádzajú jeho vojenskí špecialisti, ktorí pomáhajú tamojšej armáde s používaním výzbroje a vybavenia poskytnutého Moskvou. Ruské ministerstvo zahraničných veci i Kremeľ viackrát otvorene zdôraznili, že Rusko podporuje Damask v boji proti terorizmu.

Spojené štáty vítajú účasť Ruska v celkovom ťažení proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku, avšak nie v prípade, ak tým dochádza k vojenskej podpore sýrskej vlády, tvrdí Pentagón. USA sú presvedčené, že Rusko presunulo na základňu v Lázikíji aj svoje tanky typu T-90. Sýrsky veľvyslanec v Moskve Rijád Haddád prítomnosť ruských vojakov v Sýrii poprel.

Sýrsky prezident Bašár Asad tvrdí, že korene súčasnej krízy v krajine treba hľadať vo vpáde Spojených štátov do Iraku v roku 2003, čo viedlo k rozkolu na základe vierovyznania. Asad pripomenul, že Sýria bola vtedy kategoricky proti invázii USA do Iraku, ktorú sýrsky prezident označil za „agresiu“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bašár Asad