Utečenci putujú do Európy novou bránou, Sofia nasadí vojakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Migranti v Srbsku po uzavretí hraníc s Maďarskom smerujú do Chorvátska
Chorvátska polícia zachytila na území svojej krajiny prvú skupinu migrantov prichádzajúcich zo Srbska po uzavretí južných hraníc Maďarska, kadiaľ sa doteraz hromadne presúvali smerom na západ. Z mesta Preševo na juhu Srbska, kam prichádzajú každý deň tisíce ľudí z Macedónska, podľa srbských médií vyrazilo do Šídu najmenej desať autobusov s migrantmi. Autobusy pôvodne vozili migrantov k hranici s Maďarskom, kde však od utorka platí sprísnený režim a je tak pre nich prakticky nepriechodná. Foto: SITA/AP

ZÁHREB 17. septembra (WebNoviny.sk) – Prví z niekoľkých stoviek utečencov, ktorí sa vo štvrtok vydali z chorvátskeho hlavného mesta Záhreb k asi 80 kilometrov vzdialenému chorvátsko-slovinskému hraničnému priechodu Bregana, sú už na mieste. Väčšinu z okolo 500-600 migrantov tam očakávajú v nočných hodinách, uviedli chorvátske i slovinské médiá. Ide o utečencov, ktorých predtým zo srbských hraníc prepravili do Záhrebu.

Slovinské úrady už informovali, že neumožnia migrantom nekontrolovaný vstup a zabezpečia jeho adekvátnu kontrolu. Plánované registračné body a záchytné stanice majú už pozdĺž hranice, ktorá je súčasne vonkajšou hranicou Schengenu, svoje konkrétne miesta.

Predseda slovinskej vlády Miro Cerar podčiarkol, že jeho krajina zabezpečí hranice s Chorvátskom. Šéf slovinskej pohraničnej stráže Peter Skrebl sa zasa nechal počuť, že v Slovinsku nebudú tisícky migrantov kráčať pešo po diaľniciach. Osoby, ktoré ilegálne prekročia chorvátsko-slovinské hranice, vrátia späť do Chorvátska, len ak v Slovinsku nepožiadajú o azyl, uviedli policajné zdroje.

Slovinsko v stredu dočasne obnovilo hraničné kontroly na hraniciach s Maďarskom. Tamojší Červený kríž očakáva v nasledujúcich dňoch okolo 5000 utečencov. Vzhľadom na aktuálnu situáciu sa slovinská vláda rozhodla odložiť na piatok naplánované zasadanie v Ľubľane.

Chorvátska armáda bude v pohotovosti

Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová požiadala armádu, aby v súvislosti s utečeneckou krízou okolo bola v pohotovosti. Informoval o tom vo štvrtok tamojší denník Jutarnji list.

Najvyššia chorvátska predstaviteľka sa jednoznačne vyslovila za lepšiu ochranu štátnych hraníc. Prezidentka predtým opakovane vyjadrila nespokojnosť v súvislosti s vysokým počtom utečencov smerujúcich do krajiny, ako aj s ich pokusmi dostať sa cez kukuričné polia ilegálne do Chorvátska.

Chorváti majú obmedzené možnosti

Možnosti Chorvátska sú obmedzené a Záhreb zrejme nebude schopný zaregistrovať všetkých prichádzajúcich utečencov, oznámil vo štvrtok tamojší premiér Zoran Milanovič deň po tom, ako prichádzajúcim sýrskym utečencom prisľúbil nerušený priechod do iných krajín Európskej únie.

„Budeme konštruktívni a budeme spolupracovať, ale naše možnosti sú… limitované. Naše kapacity majú hranice. Neviem, či budeme schopní zdokumentovať všetkých ľudí… To nemôžem zaručiť,“ zdôraznil Milanovič, ktorého citovala agentúra Reuters. Vyjadril sa po schôdzke s rakúskym kancelárom Wernerom Faymannom v Záhrebe. Faymann má vo štvrtok aj ďalšiu schôdzku v Ľubľane so slovinským premiérom Mirom Cerarom.

„Dohodli sme sa na niektorých veciach,“ informoval Milanovič zasadnutie chorvátskej vlády. „Rakúsko je väčšia krajina, ale tiež má svoje limity toho, čo zvládne. Ak bude počet migrantov naďalej narastať, nie som si istý, či ich budeme môcť všetkých zaregistrovať.“

Nemajú kapacity na desaťtisíce utečencov

Uzatvorenie maďarských hraníc spôsobilo, že do Chorvátska prichádza výrazne viac migrantov, než tamojšia vláda pôvodne predpokladala. Do Chorvátska dosiaľ prišlo 5650 ľudí, informovala vo štvrtok podľa agentúry Reuters tamojšia polícia.

Vysoký počet migrantov, ktorí sa v noci na štvrtok dostali zo Srbska do Chorvátska, potvrdila vo štvrtok vo vysielaní aj chorvátska verejnoprávna televízia HRT s odvolaním sa na miestny Červený kríž, ktorý uvádzal číslo 5400 ľudí. Úrady v nasledujúcich dňoch očakávajú príchod ďalších 4000 osôb. „Migranti prichádzajú do Chorvátska cez viacero priechodov,“ uviedla chorvátska polícia.

Chorvátsko už v stredu upozorňovalo, že sa dokáže postarať o niekoľko tisíc migrantov, ale nie o desaťtisíce. „Na to nemáme kapacity,“ upozornila vtedy ministerka zahraničných vecí Vesna Pusičová.

„Vedieme rozhovory s niektorými krajinami, európskymi aj mimoeurópskymi, aby nám pomohli, ak sa tieto počty zvýšia,“ povedala Pusičová pre verejnoprávnu televíziu HTV. Pripomenula, že v takom prípade bude mať Chorvátsko oprávnenie dostať finančnú pomoc od Európskej únie.

Utečenci
Foto: SITA/AP

Chorvátsko umožní utečencom voľný pohyb

Vo štvrtok ráno previezli 800 utečencov z mesta Tovarnik na východných hraniciach so Srbskom vlakom do mesta Dugo Selo východne od Záhrebu, kde by sa mali ubytovať v záchytnom stredisku, napísala agentúra DPA.

Medzi migrantmi sú aj deti a ženy. Ministerka uviedla, že niektorí sú ekonomickí migranti, niektorí utekajú pred vojnou a uchádzajú sa o azyl. Zdôraznila, že všetkým poskytnú ubytovanie, stravu a zdravotnícku pomoc.

Pusičová povedala, že kým budú spracované ich žiadosti a rozhodne sa o ich štatúte, môžu sa slobodne pohybovať. „Nie sú vo väzení,“ dodala podľa chorvátskej agentúry HINA.

„Na ceste migrantov z Grécka smerom na západ je vlastne Chorvátsko prvou krajinou, ktorá vykonáva potrebné úradné opatrenia, vrátane registrácie, posudzovania, výberu a poskytovania nutnej pomoci,“ vysvetlila Pusičová.

Krajina očakáva prekročenie kvóty

Podľa Pusičovej migranti vnímajú Chorvátsko ako tranzitnú krajinu a väčšina z nich chce ísť do Nemecka. „Nemôžete ich držať nasilu. Títo ľudia neprišli do Chorvátska preto, že tu chcú zostať – Chorvátsko pokladajú za tranzitnú krajinu,“ informovala.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Podľa odhadu ministerky počet migrantov, ktorí prídu do Chorvátska, určite prekročí kvótu určenú Európskou úniou. Ministerstvo vnútra v stredu uviedlo, že prijatie ďalších opatrení posúdi v závislosti na počte prichádzajúcich migrantov.

„Chorvátska polícia má plnú kontrolu nad hranicami, pokiaľ však budú migranti naďalej prichádzať zo Srbska vo veľkých množstvách, budeme musieť prehodnotiť ďalšie spôsoby, ako túto situáciu zvládnuť,“ povedal minister vnútra Ranko Ostojič počas stredajšej cesty na východ Chorvátska.

Chorvátsko, ktoré je najnovším členom EÚ, nie je však členom schengenskej zóny, sa vyjadrilo, že nechce utečencom brániť v ceste. Na rozdiel od Slovinska, ktoré vylúčilo vytvorenie akéhosi „koridoru“ pre utečencov cez svoje územie. Slovinsko uviedlo, že sa postará o tých utečencov, ktorým udelí azyl a ostatných pošle preč. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bulharsko vyslalo k hraniciam vojakov

Bulharsko posilňuje prítomnosť vojakov a hliadok na hraniciach s Tureckom, aby tak predišlo nekontrolovanému príchodu migrantov, ktorí zahlcujú okolité krajiny, povedal bulharský minister obrany Nikolaj Nenčev.

„Situácia sa za uplynulých niekoľko dní zmenila a je ťažko predpovedať, kde budú smerovať utečenci… takže sme pripravení,“ povedal v stredu Nenčev v rozhovore pre verejný rozhas BNR, z ktorého vo štvrtok citovala agentúra Reuters.

Sofia už ku hraniciam vyslala 50 vojakov s tým, že rozmiestnenie ďalších 160 môže dokončiť v priebehu štvrtka. Bulharská armáda disponuje kapacitou 1000 vojakov, ktorých v prípade nutnosti nasadí na ochranu vonkajších hraníc.

Bulharsko týmto krokom reaguje na správy o tom, že stovky najmä sýrskych utečencov strávili noc pod holým nebom v blízkosti turecko-gréckych hraníc, ktoré sa nachádzajú neďaleko hraníc turecko-bulharských.

Turecko-bulharskú hranicu sa za uplynulých 25 hodín pokúsilo prekročiť 660 migrantov. Po tom, ako zistili, že priechody sú dobre strážené, sa však dobrovoľne vrátili. Bulharsko je členom Európskej únie, nie však schengenského priestoru.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kolinda Grabarová-Kitarovičová