Utečenec, ktorého kopla kameramanka, má prácu v Španielsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Usáma Abdal Muhsin
Foto: SITA/AP

MADRID 17. septembra (WebNoviny.sk) – Sýrsky utečenec, ktorému podrazila nohy pri úteku pred policajtmi pri maďarskej obci Röszke neďaleko srbských hraníc kameramanka maďarskej televízie, pricestoval vo štvrtok skoro ráno do španielskej metropoly Madrid s nádejou, že si znovu vybuduje kariéru a poskytne rodine nový život.

Sýrčan ďakoval za šancu na nový život

Sýrčan Usáma Abdal-Muhsin (52) vystúpil z vlaku v prvých minútach dnešného dňa, po 20 hodinách cestovania z Nemecka do Španielska. Hneď začal každému ďakovať za to, že dostal príležitosť na nový život. „Ďakujem vám všetkým,“ vravel Muhsin pomaly, lámanou angličtinou. „Toto je pre môj život veľmi, veľmi dôležité. Veľmi vám ďakujem.“

Jeho sedemročný syn Zajd pôsobil unavene, ale stále mal silu venovať ostatným široký úsmev a vyznať sa, ako miluje futbal a kto je jeho najväčším idolom: „Cristiano Ronaldo.“

Mohsina zachytila kamera, ako nesie Zajda, a kameramanka súkromnej maďarskej televízie N1TV Petra Lászlóová mu podrazí nohu. Muž aj dieťa padajú na zem na poli plnom ďalších migrantov, ktorí utekajú pred maďarskými policajtmi. Video vyvolalo pobúrenie po celom svete. Po tom, ako zábery prenikli na verejnosť maďarskú kameramanku prepustili.

Usáma Abdal Muhsin
Foto: SITA/AP

Mesto Getafe dá Abdalovi prácu aj bývanie

„Teraz mám pocit, že lietam po oblohe,“ povedal Sýrčan niekoľkým desiatkam novinárov vrátane reportéra tlačovej agentúry AP, ktorí čakali na jeho príchod z Barcelony. Pricestoval so Zajdom a ďalším synom. „Som veľmi šťastný,“ dodal Mohsin.

Po incidente v Maďarsku sa Mohsin dostal do Nemecka, kde médiá zistili, že v Sýrii bol futbalovým trénerom. Táto informácia inšpirovala španielsku futbalovú školu k tomu, že Sýrčanovi dala ponuku vybudovať si nový život.

Škola CENAFE v okrajovej štvrti mesta Getafe pomohla Mohsina dopraviť do Španielska a poskytne mu nielen prácu, ale aj domov v blízkosti svojho tréningového zariadenia. „Dúfajme, že to pre zvyšok Európy poslúži ako príklad,“ povedal riaditeľ školy Miguel Galan. „Musíme týmto ľuďom pomáhať.“

Usáma Abdal Muhsin
Foto: SITA/AP

Usámova žena s deťmi čaká na presun v Turecku

Galan sa teraz bude snažiť dostať do Španielska aj Mohsinovu manželku a dve ďalšie deti – zatiaľ sú v utečeneckom tábore v Turecku. Úrady v Getafe sa takisto postarajú, aby bol pobyt rodiny v Španielsku čo najskôr zlegalizovaný, nech môže Mohsin začať pracovať ako tréner. Rodina sa tiež bude musieť naučiť po španielsky.

Mohsin novinárom povedal, že už vie, čo urobí so synmi medzi prvými aktivitami v Španielsku: pôjdu na zápas Realu Madrid.

Španielsko minulý týždeň súhlasilo, že na základe plánu navrhovaného Európskou komisiou prijme 17 680 utečencov zo Sýrie a ďalších krajín.

Usáma Abdal Muhsin
Foto: SITA/AP

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať