Bez pomoci utečencom peniaze nedostanete, odkazuje Nemecko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Situácia na hraniciach Chorvátska a Srbska. Foto: SITA/AP

BERLÍN, BRUSEL 18. septembra (WebNoviny.sk) – Krajiny, ktoré nebudú vyznávať európske hodnoty ako súcit s ľuďmi a solidarita, nemôžu prijímať peniaze od Európskej únie, varoval v rozhovore pre piatkové vydanie denníka Bild nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Sigmar Gabriel.

Zopakoval tak vyhrážku, ktorú už tento týždeň vyslovil jeho vládny kolega, minister vnútra Thomas de Maiziére. Gabriel uviedol, že kým Nemecko otvára telocvične, kasárne a domovy pre utečenecké rodiny, iné krajiny „kladú ostnaté drôty na svoje hranice a zatvárajú vstupné miesta“.

Kritika Maďarska

Výroky boli mierne skrytou narážkou na Maďarsko, ktoré postavilo plot na svojej hranici so Srbskom a stavia ďalší na svojej hranici s Chorvátskom, aby tak zabránilo prílevu utečencov unikajúcich pred vojnou v Sýrii, Iraku, Afganistane či v iných častiach sveta a snažiacich sa dostať do európskej schengenskej zóny, kde platí voľný pohyb osôb.

„Európa je spoločenstvo hodnôt založených na ľudskom súcite a solidarite. A tí, čo tieto hodnoty nevyznávajú, nemôžu v budúcnosti počítať s našimi peniazmi,“ vyhlásil minister hospodárstva Gabriel, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. „Ak to bude takto ďalej pokračovať, potom je Európa ohrozená viac než finančnou krízou alebo gréckou krízou,“ dodal Gabriel.

Zatvorenie hraníc nariadené maďarským premiérom Viktorom Orbánom a zavedenie zákonov, ktoré jeho vláde zjednodušujú zásahy proti migrantom, pomohli oslabiť prúd uchádzačov o azyl cestujúcich cez Rakúsko do Nemecka. Avšak zábery maďarskej polície, ako proti utečencom používa slzotvorný plyn a vodné delá, hádžu tieň na Európu. Zdôrazňujú tiež rozdiely v názoroch, ako zvládnuť tento prílev státisícov mužov, žien a detí z Blízkeho východu sužovaného vojnou, dodáva Reuters.

Obrazom: Chorváti zavreli hranice, utečenci čakajú v Srbsku

Neprehliadajme biedu utečencov, apelujú na ľudí osobnosti

Okolo sto politikov a intelektuálov z krajín strednej a východnej Európy podpísalo otvorený „List strednej Európy“ vyzývajúci orgány a občanov svojich krajín, ktorí sú pasívni alebo dokonca nepriateľskí k prílevu migrantov v Európe, aby prejavili solidaritu

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

voči tejto „humanitárnej katastrofe“. Uviedla tlačová agentúra Belga.

„V mene našej humanity, v mene našich zásad a hodnôt, vyzývame úrady a občanov našich krajín, aby jasným spôsobom demonštrovali našu solidaritu s utečencami,“ uvádza sa v otvorenom liste politikov a intelektuálov. „Nie je to tak dávno, keď sme to boli my, čo sme klopali na dvere Európskej únie,“ uvádza sa v dokumente, ktorého signatármi sú napríklad bývalí poľskí prezidenti Bronislaw Komorowski a Aleksander Kwasniewski, maďarský expremiér Gordon Bajnai, bývalý predseda litovskej vlády Andrius Kubilius, ale aj český režisér Jiří Menzel či známy litovský básnik a filológ Tomas Venclova.

K ich podpisom sa pripojili mnohí ďalší predstavitelia z pobaltských krajín, Poľska, Českej republiky, Slovenska, Bulharska, Maďarska, Rumunska, Chorvátska a Slovinska. Signatári „Listu strednej Európy“ zdôraznili, že nemôžeme reagovať s odmietnutím na prosby utečencov, aj keď štáty tohto regiónu „nenesú zodpovednosť“ za destabilizáciu a úpadok krajín, odkiaľ utečenci pochádzajú. „Naša spoločná Európa bola postavená na základoch solidarity. Nemôžeme sa dnes vzdať našej spoločnej zodpovednosti za EÚ tým, že odvrátime našu pozornosť od biedy ľudí a situácie v krajinách, ktoré sú najviac postihnuté rastúcou vlnou migrácie,“ uvádza sa v dokumente politických a kultúrnych činiteľov zo strednej a východnej Európy.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bronislaw KomorowskiGordon BajnaiSigmar Gabriel