Gréci si opäť zvolili Tsiprasovu Syrizu, Európe poslal odkaz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Grécki voliči dali vodcovi Syrizy Alexisovi Tsiprasovi v predčasných parlamentných voľbách druhú šancu. Foto: SITA/AP

ATÉNY 20. septembra (WebNoviny.sk) – Grécki voliči dali vodcovi Syrizy Alexisovi Tsiprasovi v nedeľných predčasných parlamentných voľbách druhú šancu. Po zrátaní 99,44 percent hlasov získala ľavicová Syrizova 35,47 percenta hlasov, čo znamená 145 kresiel v 300-člennom parlamente, a Nová demokracia 28,09 percenta, teda 75 kresiel. Oznámilo to v pondelok ráno ministerstvo vnútra.

Syriza vytvorí vládnu koalíciu so stranou Nezávislí Gréci

Syriza sa po pár hodinách po zatvorení volebných miestností stihla dohodnúť na vytvorení novej vládnej koalície so svojím doterajším koaličným partnerom, pravicovopopulistickou stranou Nezávislí Gréci, ktorá získala 3,69 percenta hlasov a 17 kresiel v parlamente. Hovorkyňa Syrizy povedala, že sa na tom dohodli šéfovia oboch strán, bývalý premiér Alexis Tsipras (Syriza) a vodca Nezávislých Grékov (Anel) Panos Kammenos, informovala tlačová agentúra DPA.

Syriza splní dohodu, ktorú uzavrela s medzinárodnými veriteľmi z Európskej únie, povedala agentúre Reuters jej hovorkyňa. „Toto bude vláda s mandátom na štyri roky, so silnou parlamentnou väčšinou, ktorá splní program, ku ktorému sa zaviazala,“ uviedla Olga Gerovassiliová. „Bude pokračovať v ťažkých rokovaniach s veriteľmi, realizujúc, že toto je začiatok bitky,“ dodala. Hovorila o rokovaní o tom, ako bude dohoda realizovaná.

Foto: SITA/AP

Tretí najsilnejší je Zlatý úsvit

Podľa pozorovateľov bola účasť voličov nižšia ako v januári, keď sa Tsipras dostal k moci pri účasti 63,6 percenta. V nedeľu hlasovalo v parlamentných voľbách 56,5 percenta Grékov.

Treťou najsilnejšou parlamentnou stranou sa stal ultrapravicový Zlatý úsvit so ziskom 6,99 percenta hlasov (18 kresiel), nasledovaný centristickou socialistickou stranou PASOK s 6,28 percentami (17 kresiel) a gréckymi komunistami, ktorí získali 5,55 percenta hlasov a 15 kresiel v parlamente. Vo voľbách uspelo aj proeurópske centristické To Potami so ziskom 4,09 percenta hlasov (11 kresiel) a Zväz centristov s 3,43 percentami odovzdaných hlasov (9 kresiel).

Vodca Novej demokracie zablahoželal Tsiprasovi k víťazstvu

Predseda gréckej konzervatívnej strany Nová demokracia Evangelos Meimarakis priznal vo večerných hodinách v gréckej televízii jej porážku a zablahoželal k volebnému víťazstvu vodcovi Syrizy Tsiprasovi. Zdôraznil mu, že prioritou pre krajinu je rýchle vytvorenie vlády a jej predloženie parlamentu. Oznámili to agentúry Reuters a DPA.

Tsipras vyjadril presvedčenie, že grécky ľud vezme svoju budúcnosť do vlastných rúk a v predčasných voľbách dá politikom nový mandát na vytvorenie silnej vlády a na pokračovanie reforiem na ďalšie celé štyri roky. „Dokázali sme, že dokážeme nájsť cesty aj tam, kadiaľ predtým neviedli,“ uviedol Tsipras pred novinármi vo volebnej miestnosti v aténskej štvrti Kypseli, kde volil. Prisľúbil, že vláda Syrizy by bránila práva gréckeho národa, a to nielen v Európe, ale aj v rámci samotnej krajiny.

Zdôraznil, že sa treba vzdať starých schém a ponúknuť perspektívu, aby „mladí ľudia mohli žiť v tejto krajine, mohli v nej snívať a tvoriť a urobiť z nej silného a rovnoprávneho partnera v Európe. Ja som optimista. Pôjdeme vpred,“ zdôraznil Tsipras.

Líderka Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Fofi Gennimatová vyzvala skoncovať s medzistraníckymi konfliktami a vyjadrila pripravenosť spolupracovať po voľbách s inými politickými subjektmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aléxis TsíprasPanos Kammenos