Chorváti pre utečencov blokujú kamióny, Srbi protestujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci na Chorvátsko Srbských hraniciach
Utečenecká situácia na hraničných priechodoch medzi Chorvátskom a Srbskom. Foto: SITA/AP

ZÁHREB/BELEHRAD 21. septembra (WebNoviny.sk) – Chorvátsko v noci na pondelok uzavrelo pre kamiónovú dopravu jediný fungujúci hraničný priechod so Srbskom. Belehrad tento krok okamžite odsúdil ako kontraproduktívny a neférový, uviedla chorvátska agentúra HINA.

Chorvátske ministerstvo vnútra vo štvrtok neskoro večer zatvorilo takmer všetky priechody na hraniciach so Srbskom v snahe obmedziť bezprecedentný nápor migrantov smerujúcich do západnej Európy. Otvorený zostal len hlavný priechod Bajakovo-Batrovci na diaľnici medzi Záhrebom a Belehradom. V noci na pondelok bola však aj táto cestná tepna dočasne uzatvorená pre kamiónovú dopravu, v dôsledku čoho vznikla na srbskej strane hraníc až desaťkilometrová kolóna vozidiel.

Srbi krok Chorvátska odsúdili

Srbský minister vnútra Nebojša Stefanovič tento krok odsúdil a zdôraznil, že Chorvátsko by namiesto uzatvárania hraníc malo začať okamžite riešiť utečeneckú krízu v koordinácii so svojimi susedmi. „Ak by Chorvátsko odmietlo dohodu, môžeme len dúfať, že Európa bude na to reagovať, pretože dochádza k porušovaniu medzinárodných dohovorov,“ vyhlásil šéf srbského rezortu vnútra.

Od 15. septembra, keď Maďarsko uzatvorilo hranice so Srbskom, prišlo do Chorvátska z krajín Blízkeho východu, Afriky a Ázie už približne 27-tisíc migrantov, informovali v pondelok úrady v Záhrebe. V súvislosti s prílevom migrantov otvorili Chorváti prijímacie stredisko v blízkosti obce Opatovac na východe krajiny, ktoré má pomôcť zvládnuť chaotickú situáciu vyvolanú prílevom tisícov utečencov smerujúcich do západnej Európy.

Srbsko odsúdilo novú „železnú oponu“ v Európe

Srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič odsúdil Európsku úniu za nečinnosť v utečeneckej kríze na kontinente a za to, že umožnila členským štátom EÚ stavať ploty, ktoré Dačič nazval novou „železnou oponou“. Minister uviedol, že „hranice sa takto zatvárajú iba počas vojen a EÚ sa správa tak, akoby sa toto dialo na inej planéte“.

Dačič poskytol vyjadrenia vo Varšave na začiatku dvojtýždňovej konferencie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), informovala tlačová agentúra AP. Dačič tiež povedal, že nie je správne, že Srbsko nebude zahrnuté medzi účastníkov stredajšieho summitu EÚ, ktorý sa bude zaoberať riešením migračnej a utečeneckej krízy.

Srbsko nepatrí do 28-člennej EÚ, ale za posledných niekoľko mesiacov prešlo cez jeho územie vyše 150-tisíc utečencov. Dačič pripomenul „šťastie“, ktoré zavládlo v Európe, keď v roku 1989 padol Berlínsky múr, a vyhlásil, že krajiny bývalej Juhoslávie „sa nenechajú umiestniť za ďalšiu železnú oponu“.

Slovinsko vpustilo migrantov z Chorvátska

Slovinsko vpustilo v noci na pondelok na svoje územie väčšinu migrantov čakajúcich na slovinsko-chorvátskych hraničných priechodoch Bregana a Harmica a následne ich autobusmi prepravilo do prijímacích centier. Informovala o tom slovinská polícia, ktorú citovala chorvátska agentúra HINA.

Alenka Dreniková z polície v slovinskom Novom Meste, nachádzajúcom sa neďaleko chorvátskych hraníc, uviedla, že Slovinsko počas noci vpustilo na svoje územie približne 500 migrantov. Dreniková vyhlásila, že utečenci boli o 6.00 h ráno premiestnení z hraničného priechodu Harmica dvoma autobusmi do prijímacích centier vo viacerých slovinských mestách. Ďalších asi 150 migrantov stále čaká v Harmici na to, aby ich príslušné úrady previezli do Rakúska.

Utečenci smerujú do prijímacích centier

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

V priebehu noci na pondelok bola premiestnená do prijímacích centier aj väčšina utečencov, ktorí v uplynulých dňoch dorazili k hraničnému priechodu Bregana. Slovinsko má podľa tamojších úradov len obmedzené možnosti umiestňovania migrantov do centier, kde ich musí registrovať predtým, než budú môcť pokračovať vo svojej ceste ďalej do Rakúska. Záhreb tým zdôvodňuje pomalé tempo vpúšťania migrantov na svoje územie.

Rakúsko z noci na pondelok prijalo 250 migrantov, ktorí boli doposiaľ ubytovaní v meste Gornja Radgona neďaleko rakúskych hraníc a v meste Lendava ležiacom pri maďarských hraniciach, informoval slovinský rozhlas. Do Slovinska doposiaľ prišlo asi 3000 utečencov, o azyl sa tam však uchádzali len siedmi z nich. Zvyšní tvrdili, že chcú vo svojej ceste pokračovať ďalej do západnej Európy, väčšina preferovala Nemecko.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivica Dačić