České školstvo sa pripravuje na príchod detí migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chorváti začali zvážať migrantov autobusmi k hraniciam Maďarska. Ďalší migranti cestovali k maďarským hraniciam vlakom. Chorvátsko, 18. september 2015. Foto: SITA/AP

PRAHA 21. septembra (WebNoviny.sk) – Na možný príchod väčšieho počtu utečencov do Českej republiky sa pripravuje tiež tamojšie ministerstvo školstva. Po rokovaní s českou eurokomisárkou pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věrou Jourovou to v pondelok povedala šéfka českého rezortu školstva Kateřina Valachová, informuje server Novinky.cz.

Valachová pripomenula, že deti cudzincov chodia do českých škôl bežne. V prípade migrantov by však žiaci pochádzali z iného kultúrneho prostredia, na čo podľa nej nemusia byť učitelia pripravení. Uviedla, že jedným z očakávaných problémov v súvislosti s deťmi utečencov môže byť potreba tlmočenia. V tejto otázke je údajne v kontakte s českými vysokými školami, ktoré ponúkli koordinovanú pomoc tiež ministerstvu školstva.

Náklady na prípadné začlenenie detí utečencov zatiaľ školstvo nevyčíslilo. „Nepredpokladáme, že by to boli čiastky, ktoré by sme neuniesli,“ uviedla. Valachová dodala, že česká vláda už pred dvoma mesiacmi pripravila rezervu na pokrytie možných dôsledkov utečeneckej krízy na verejné rozpočty, kde sa počíta tiež s financiami pre ministerstvo školstva.

Podľa Valachovej sa na vzdelávanie cudzincov aktuálne všeobecne vyčleňuje približne 90 miliónov korún. „My v Českej republike nezačíname úplne na zelenej lúke, samozrejme dokážeme už v rámci súčasnej vzdelávacej sústavy a súčasných škôl reagovať na potreby detí,“ pripomenula Valachová po stretnutí s Jourovou. Političky sa zaoberali predovšetkým začleňovaním sociálne znevýhodňovaných detí do školského systému.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Spoločné vzdelávanie sa vzťahuje na všetky deti, nech majú akékoľvek špeciálne potreby – so zdravotným postihnutím, z menšín, rómskych detí a samozrejme sa to týka aj detí cudzincov,“ uviedla ministerka. Pomôcť by v tom podľa nej mala novela školského zákona, ktorá by priniesla reálne peniaze pre asistentov pedagógov, školských psychológov, sociálnych pracovníkov či na pomôcky, ktoré pomôžu deťom úspešne zvládnuť učivo.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia