Tsipras vytvorí vládu, k Syrize sa pridajú Nezávislí Gréci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexis Tsipras
Grécky prezident poveril Alexisa Tsiprasa zostavením novej vlády. Foto: SITA/AP

ATÉNY 21. septembra (WebNoviny.sk) – Grécky prezident Prokopis Pavlopulos poveril v pondelok v Aténach zostavením novej vlády lídra víťaznej strany predčasných parlamentných volieb – Syrizy – Alexisa Tsiprasa.

Tsipras zložil sľub

Tsipras zložil ústavou predpísaný sľub zložil v pondelok v Aténach do rúk gréckeho prezidenta Prokopisa Pavlopulosa. Tsiprasovi už telefonovali viacerí poprední zahraniční predstavitelia vrátane najvyššieho činiteľa Európskej únie Donalda Tuska či nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá so staronovým šéfom gréckej vlády hovorila telefonicky. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Ľavicovú stranu Syriza podporilo v predčasných parlamentných voľbách, ktorých dejiskom bolo Grécko v nedeľu, 35,5 percenta oprávnených voličov, čo v prepočte na mandáty predstavuje 145 kresiel v 300-člennom parlamente.

Prah zvoliteľnosti prekročilo a do zákonodarného zboru sa dostalo aj ďalších sedem strán. Konzervatívna Nová demokracia (Nea dimokratia, ND) získala 28,9 percenta, teda 75 parlamentných kresiel.

Nový vládny kabinet bude mať v parlamente majoritu 155 kresiel

Ultrapravicový Zlatý úsvit (Chrysi Avgi) podporilo 6,99 percenta voličov (18 kresiel), Panhelénske socialistické hnutie PASOK získalo 6,28 percenta (17 kresiel) a Komunistická strana Grécka (KKE) 5,55 percenta (15 kresiel). Do parlamentu sa dostalo aj proeurópske centristické hnutie To Potami (Rieka) so ziskom 4,09 percenta hlasov (11 kresiel), pravicovo populistická strana Nezávislí Gréci s 3,69 percentami (10 kresiel) a Zväz centristov (Enosi Kendroon) s 3,43 percentami odovzdaných hlasov (9 kresiel).

Novú koaličnú vládu vytvoria spoločne so Syrizou ešte pravicoví populisti zo strany Nezávislí Gréci Panosa Kamenosa, čo znamená, že nový vládny kabinet bude mať v parlamente majoritu 155 kresiel. Ustanovujúce zasadanie novozvoleného gréckeho zákonodarného zboru sa uskutoční 1. októbra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aléxis TsíprasAlexis Tsipras