Obrazom: Pápež navštívil Kubu, vyzýval na toleranciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež
Holguín pri príležitosti pápežovho príchodu zahalili uvítacie plagáty, transparenty a fotografie. Popri kubánskych štátnych červeno-bielo-modrých zástavách rozmiestnili v meste tiež žlto-biele vatikánske vlajky. Foto: SITA/AP

HOLGUÍN 21. septembra (WebNoviny.sk) – Pápež František pokračuje v pondelok v deväťdňovej návšteve Kuby a USA a z Havany sa presunie na východ karibského ostrova, kde by mal podľa programu celebrovať druhú svätú omšu, napísala agentúra Reuters.

Obrazom: Pápež František navštívil Kubu, vyzýval na toleranciu

Pápeža na letisku vítal detský zbor

František, prvý latinskoamerický pápež v histórii, je treťou hlavou rímskokatolíckej cirkvi, ktorá pricestovala na Kubu. Stane sa vôbec prvým pápežom absolvujúcim návštevu metropoly rovnomennej provincie Holguín, kde vyrastala dvojica bratov a prezidentov, Raúl a Fidel Castrovci.

Holguín pri príležitosti pápežovho príchodu zahalili uvítacie plagáty, transparenty a fotografie. Popri kubánskych štátnych červeno-bielo-modrých zástavách rozmiestnili v meste tiež žlto-biele vatikánske vlajky. Františka na letisku uvíta domáci detský spevácky zbor. Omšu bude celebrovať na Námestí revolúcie v centre mesta.

Vláda kubánskeho prezidenta Raúla Castra vkladá do 78-ročného argentínskeho pápeža Františka nádej a žiada od neho, aby sa ešte pred utorňajším odchodom do Spojených štátov odsudzujúco vyjadril na adresu stále platného amerického embarga uvaleného pred desiatkami rokov na Havanu.

Pápež František pokračuje v návšteve Kuby, presúva sa na východ
Foto: SITA/AP

Pápež vyzval na toleranciu

Kritici miestneho režimu zasa od Františka čakajú kritiku tamojšej vlády a podporu disidentov, z ktorých niektorí dostali zákaz zúčastňovať sa na podujatiach pri príležitosti pápežovej návštevy. Františkove vyhlásenia sa v prvých dvoch dňoch pobytu na Kube zameriavali najmä na témy súvisiace s duchovnými posolstvami. Pápež však vyzval na toleranciu rozdielnych postojov a nabádal rivalov z čias studenej vojny, aby spoločne prehĺbili zmierňovanie napätia po tohtoročnom obnovení vzájomnej diplomatickej komunikácie.

Pápež František pricestoval na Kubu v sobotu a v nedeľu odslúžil na Námestí revolúcie v centre kubánskej Havany omšu, na ktorej sa zišli tisíce ľudí. Polícia zabránila v účasti na omši asi 30 až 40 disidentom. Na slávnostnej bohoslužbe sa zúčastnil aj kubánsky prezident Castro, ako aj prezidentka pápežovej rodne Argentíny Cristina Fernándezová. Neskôr sa František osobne stretol s bývalým kubánskym vodcom Fidelom Castrom.

František je tretím pápežom, ktorý je na návšteve komunistickej Kuby. Pred ním tam bol v roku 1998 pápež Jána Pavol II. a v roku 2012 Benedikt XVI., Františkova návšteva sa však na rozdiel od ich koná v atmosfére optimizmu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Pápež František