Taliban žiada od NATO ukončenie okupácie v Afganistane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Afganským parlamentom otriasol výbuch
Hnutie Taliban zaútočilo v pondelok na budovu afganského parlamentu. Najskôr odpálili útočníci pri vstupe bombu a následne začali prestrelku s bezpečnostnými zložkami, ktorým sa podarilo všetkých šiestich ozbrojencov usmrtiť. Prestrelka, ktorá trvala asi dve hodiny má za následok 19 zranených, medzi nimi štyri ženy. Miestna televízia priniesla informáciu o tom, že medzi zranenými boli aj tri deti. Foto: SITA/AP

KÁBUL 22. septembra (WebNoviny.sk) – Pre nastolenie mieru v Afganistane je nevyhnutné „ukončiť okupáciu“ krajiny zahraničnými silami, vyhlásil v utorok nový líder hnutia Taliban mulla Achtar Mansúr. Na mysli mal jednotky NATO, uviedla agentúra AP. Podľa nej je Mansúrov odkaz zrejme snahou ubezpečiť svojich stúpencov, že sa drží tradície svojho predchodcu, zosnulého mullu Muhammada Umara.

Mansúr taktiež vyhlásil, že všetky súčasné vojenské a bezpečnostné dohody medzi vládou v Kábule a inými krajinami sa musia zrušiť. Zároveň vyzval členov Talibanu, aby sa zjednotili a ignorovali „márnu nepriateľskú propagandu“ o roztrieštenosti hnutia. AP poznamenala, že niektorí velitelia Talibanu nesúhlasia s tým, aby hnutie viedol Mansúr. Jeho utorkové slová zazneli pri príležitosti blížiaceho sa moslimského sviatku obetovania íd al-adhá.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Achtar Muhammad Mansúr