Izrael zasahoval proti Palestínčanom, uzavrel Západný breh

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Izrael
Začiatkom minulého týždňa bola dejiskom stretov medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami Chrámová hora v Jeruzaleme. Foto: Ilustračné, SITA/AP

RAMALLÁH 22. septembra (WebNoviny.sk) – Izraelské bezpečnostné sily v utorok v Hebrone na Západnom brehu postrelili Palestínčanku, ktorá chcela nožom zaútočiť na izraelského vojaka. Vojak z incidentu vyviazol bez zranení, o stave Palestínčanky nie sú zatiaľ žiadne informácie.

Neďaleko Hebronu sa v utorok našlo aj telo Palestínčana, o ktorého smrti sú zatiaľ protichodné informácie. Kým izraelská strana tvrdí, že zomrel pri manipulácii s podomácky vyrobenou výbušninou, ktorú chcel použiť proti izraelským jednotkám, Palestínčania z jeho smrti obvinili izraelskú armádu, ktorej vojaci v noci na utorok prišli do oblasti, aby zlikvidovali cestnú zátarasu a zasiahli proti vrhačom kameňov. Smrť tohto Palestínčana bola súčasťou incidentov, ktoré sa v pondelok odohrali medzi Palestínčanmi a izraelskými silami v Hebrone a okolí.

Izrael v utorok vyslal do ulíc Jeruzalema tisíce policajtov a uzavrel Západný breh. Stalo sa tak v snahe zabrániť prípadným násilnostiam, ku ktorým by mohlo dôjsť pri príležitosti dnes sa začínajúceho židovského sviatku zmierenia Jom Kippur a moslimského sviatku obetovania íd al-adhá, ktorý tento rok pripadol na 23.-24. septembra.

Začiatkom minulého týždňa bola dejiskom stretov medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými zložkami Chrámová hora v Jeruzaleme. Nepokoje sa koncom týždňa rozšírili do ďalších oblastí východného Jeruzalema a na pravý breh Jordánu. Uzatvorenie Západného brehu, ktoré bráni Palestínčanom v cestách do Izraela a Jeruzalema – s výnimkou humanitárnych prípadov – je obvyklé opatrenie prijímané pred židovskými sviatkami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať