Severná Európa čelila minulý týždeň náporu tisícov utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Foto: SITA/AP

KODAŇ/HELSINKI 23. septembra (WebNoviny.sk) – Najmenej 12 400 utečencov prišlo v uplynulých 15 dňoch cez Nemecko do Dánska. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na dánsku políciu. O azyl v Dánsku však požiadal len asi jeden z desiatich, zvyšok pokračoval buď pešo, alebo autobusom či vlakom do Švédska, Nórska a Fínska. Väčšina z týchto migrantov zrejme skončila vo Fínsku.

Podľa odhadov dánskeho Červeného kríža požiadalo v krajine minulý týždeň o azyl asi 600 ľudí. Presné čísla zatiaľ nie sú k dispozícii. Švédsky prisťahovalecký úrad odhaduje, že žiadostí o azyl bolo v minulom týždni 6400. Fínska hlásilo za rovnaké obdobie 2800 žiadostí, Nórsko 1240.

Podľa odborníkov sa Fínsko nečakane stalo obľúbeným cieľom migrantov najmä preto, že hlavne Iračania tam majú väčšie šance získať azyl. Zatiaľ čo vláda v Helsinkách považuje bezpečnostnú situáciu v mnohých častiach Iraku za zlú, Švédsko to vidí naopak. Skúsenosti s utečencami z niekoľkých európskych krajín v ostatnom čase navyše ukázali, že mnoho ich má vďaka internetu a smartfónom dostatok informácií o podmienkach azylového konania v jednotlivých európskych krajinách.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať