Separatisti v Donbase chcú posunúť termín volieb na február

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojnou zmietaná Ukrajina
Na východe Ukrajiny panuje prerušovaný mier, ktorý ľudia využívajú aj na to, aby opustili svoje domovy. Kyjev v piatok obvinil Rusko s vysielania ďalších tankov a vojakov na východ Ukrajiny. Do nepokojnej oblasti podľa hovorcu ukrajinskej armády prešlo 20 tankov, desať protiraketových systémov a niekoľko autobusov s vojakmi, Ukrajina, 20. Feb., 2015. Foto: SITA/AP

KYJEV 22. septembra (WebNoviny.sk) – Samozvané proruské republiky na východe Ukrajiny chcú posunúť termín svojich volieb do miestnych samospráv na február budúceho roku. Spresnili, že tento krok je súčasťou ich snáh dostať mierový proces z mŕtveho bodu, v ktorom sa ocitol.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V predvečer schôdzky kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny to pre proruskú doneckú tlačovú agentúru DAN uviedol predstaviteľ Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na rokovaniach Vladislav Dejnego. Komunálne voľby v Doneckej ľudovej republike (DĽR) a LĽR by sa podľa neho mohli konať 21. februára 2016.

Voľby sa mali konať zároveň s ukrajinskými

Podľa mierových protokolov uzavretých v bieloruskom Minsku miestne voľby v separatistických regiónoch sa mali konať v rovnakom čase ako na zvyšku územia Ukrajiny, teda 25. októbra tohto roku. Ukrajinská vláda však uviedla, že voľby v Donbase sa neuskutočnia vzhľadom na bezpečnostnú situáciu v regióne i z obáv, že by nemuseli byť dodržiavané príslušné zákony.

Vedenia oboch separatistických republík medzičasom vypísali termíny vlastných volieb na október a november, čím nahnevali Kyjev, ktorý už deklaroval, že ich výsledky neuzná. Práve v snahe dostať sa z tejto slepej uličky v utorok separatisti navrhli nový termín volieb.

Porošenko skritizoval plánované voľby v Donbase

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v pondelok kritizoval plány DĽR a LĽR na ich vlastné voľby v októbri a novembri. Vyhlásil, že to „nebudú voľby, nebudú slobodné, nebudú spĺňať štandardy Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe“. Upozornil, že voľby separatistov sú v rozpore s minskými dohodami.

Agentúra Reuters uviedla, že zatiaľ nie je jasné, či sa voľby v termíne navrhovanom separatistami uskutočnia pod dohľadom ukrajinských úradov. Kyjev deklaroval, že dohľad nad hlasovaním je nutný, aby voľby mohli byť vyhlásené za platné.

V minulosti sa obe strany konfliktu na východe Ukrajiny opakovane obviňovali z porušovania prímeria, na ktorom sa dohodli. Zatiaľ posledné prímerie, dohodnuté koncom augusta a platné od 1. septembra, však obe strany dodržiavajú, i keď tiež dochádza k sporadickým incidentom.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko