Chorváti otvorili hlavný hraničný priechod so Srbskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci čakajú na hraničnom priechode do Slovinska z Chorvátska. Foto: SITA/AP

BAJAKOVO 23. septembra (WebNoviny.sk) – Hlavný srbsko-chorvátsky hraničný priechod Batrovci-Bajakovo sprejazdnili dnes podvečer pre všetku dopravu smerujúcu z Chorvátska do Srbska. Informovala o tom chorvátska tlačová agentúra HINA. Podľa Chorvátskeho automobilového klubu (HAK) sa zo Srbska do Chorvátska povoľuje vstup iba osobným autám a autobusom. Pred priechodom sa z tohto dôvodu vytvorila 11 kilometrov dlhá kolóna nákladným vozidiel.

„Kamióny sa začali hýbať smerom cez hranice v Bajakove,“ hlásil v stredu popoludní chorvátsky štátny rozhlas, pričom pôvodne informoval iba o prejazde áut a autobusov, napísala agentúra Reuters. Prejazd kamiónov z Chorvátska do Srbska potvrdili tiež svedkovia, nie však v opačnom smere. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič následne vyhlásil, že zákaz vstupu nákladnej dopravy zo Srbska do Chorvátska ostáva v platnosti a bude zrušený len vtedy, ak Srbsko začne usmerňovať migrantov severne k Maďarsku.

Ostatné priechody sú uzatvorené

„Nákladné vozidlá prechádzajú z chorvátskej na srbskú stranu, to je pravda. Inak je priechod otvorený pre osobnú dopravu,“ povedal Ostojič pre Reuters v dedine Opatovac neďaleko srbskej hranice. Ostatné hraničné priechody sú i naďalej pre osobnú i nákladnú dopravu uzatvorené s výnimkou priechodu Tovarnik, ktorý púšťa osobné vozidlá a autobusy, dodala HINA.

Otvorenie hraničného priechodu Batrovci-Bajakovo by podľa Reuters mohlo prispieť k zmierneniu napätia medzi týmito dvoma balkánskymi krajinami, ktoré sa vyrovnávajú s náporom migrantov smerujúcich cez ich územia do západnej Európy po uzatvorení trasy cez Maďarsko.

V priebehu jediného týždňa prešlo zo Srbska do Chorvátska viac ako 44 000 utečencov, informoval dnes v Záhrebe tamojší rezort vnútra. Iba za utorok zaznamenali v krajine viac ako 8700 nových migrantov, čo predstavuje dennú rekordnú hodnotu. Väčšina z utečencov v krajine nezostáva a medzičasom ju opustila, podľa slov ministra vnútra Ranka Ostojiča ich do utorkového večera tak učinilo 32 000, tento údaj sa však už v priebehu uplynulej noci výrazne zvýšil.

Srbi neprijmú žiadne protiopatrenia

Chorvátsko ešte minulý štvrtok uzavrelo všetky menšie priechody na hraniciach so Srbskom, kadiaľ začali prúdiť migranti smerom na západ v dôsledku sprísnenia režimu na srbsko-maďarskej hranici. V pondelok navyše Chorváti uzavreli pre nákladnú dopravu aj hlavný hraničný priechod zo Srbska na diaľnici medzi Belehradom a Záhrebom. Chorvátsko napokon v utorok popoludní otvorilo hraničný priechod Batrovci-Bajakovo pre kamióny s rýchlo sa kaziacim nákladom.

Srbský premiér Aleksandar Vučič v utorok večer po mimoriadnom rokovaní vlády oznámil, že Belehrad až do dnešnej polnoci neprijme žiadne protiopatrenia voči Záhrebu. Dovtedy sa bude snažiť nájsť spoločne s chorvátskym kolegom Zoranom Milanovičom riešenie situácie vrátane úplného otvorenia priechodu Batrovci-Bajakovo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Aleksandar Vučič