Putin zasiahne proti islamistom aj bez USA, tvrdia agentúry

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát v Sýrii.
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 24. septembra (WebNoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin plánuje podniknúť v Sýrii jednostranné nálety na pozície organizácie Islamský štát (IS), ak Spojené štáty odmietnu jeho návrh spojiť sily, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru Bloomberg.

Rusko posiela do Sýrie viac zbraní

Rusko zvýšilo svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii aj dodávky zbraní pre tamojšiu armádu v rámci intenzívnejšej podpory svojho dlhoročného spojenca – prezidenta Bašára Asada.

Podľa agentúry Bloomberg, ktorá sa odvolala na osobu blízku Kremľu a na poradcu ruského ministerstva obrany, ide Putinovi o to, aby sa USA a ich spojenci dohodli s Ruskom, Iránom a sýrskou armádou na koordinácii ťaženia proti IS.

Putina znechucuje zdržanlivosť USA

Agentúra citovala aj tretí zdroj, podľa ktorého Putin navrhol „súbežnú cestu“ – spoločnú vojenskú akciu sprevádzanú politickou zmenou, a to bez Asada, čo je kľúčová požiadavka USA.

Rusko predložilo návrh Spojeným štátom, uvádza Bloomberg. Jeden zo zdrojov agentúry však tvrdí, že Putina znechucuje zdržanlivosť USA odpovedať a je tak pripravený zasiahnuť v Sýrii jednostranne, ak to bude potrebné.

Tieto špekulácie odmietol komentovať hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa agentúry TASS Peskov vyhlásil, že tieto špekulácie nemajú nič spoločné s realitou a „komentovať ich by bolo hlúpe a kontraproduktívne“.

Dohoda Kremľa s Bielym domom nie je istá

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu oznámil, že schôdzka medzi Putinom a šéfom Bieleho domu Barackom Obamom zatiaľ nebola dohodnutá. „Budeme o tom informovať, až keď sa to napokon dohodne,“ povedal Peskov novinárom.

Agentúra TASS s odvolaním sa na svoj zdroj vo Washingtone predtým uviedla, že schôdzka medzi Putinom a Obamom sa uskutoční. Biely dom aj Kremeľ reagovali oficiálnym vyhlásením, že zatiaľ nemôžu potvrdiť dosiahnutie dohody v tejto veci.

Americký a ruský prezident sa stretli pred rokom

Putin 27.-28. septembra navštívi USA, kde sa zúčastní na zasadaní Valného zhromaždenia OSN. S prejavom vystúpi 28. septembra. Vzťahy medzi USA a Ruskom sa výrazne ochladili najmä v dôsledku situácie na Ukrajine.

Obama sa s Putinom naposledy stretol vlani v novembri v Číne počas summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Odvtedy spolu hovorili len telefonicky, a to trikrát, dodal TASS.

Rusi získali spojenca v Izraeli

Aj keď sa Rusku doposiaľ nepodarilo dosiahnuť dohodu s USA, spojenca získalo na Blízkom východe. Rusko a Izrael vytvorili spoločný tím, ktorého úlohou je zabrániť nekontrolovanému predaju a dodávkam zbraní do Sýrie. Tím budú viesť zástupcovia veliteľov ozbrojených síl oboch krajín a jeho prvé zasadnutie sa uskutoční 5. októbra. S odvolaním sa na izraelský vojenský zdroj o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

Na vytvorení koordinačného tímu sa v pondelok v Moskve dohodli ruský prezident Vladimir Putin a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelské lietadlá občas v susednej Sýrii podnikajú nálety na objekty podozrivé, že slúžia ako základne alebo sklady zbraní dodávaných z Iránu a používaných proasadovskými milíciami z Libanonu.

Izraelský vojenský dôstojník, na ktorého sa odvoláva Reuters, spresnil, že rusko-izraelské rokovania sa zamerajú na vzdušné operácie a koordináciu radarových zariadení v snahe zabrániť rušeniu rádiovej komunikácie alebo radarových systémov.

USA varujú pred posilňovaním ruskej prítomnosti v Sýrii
Foto: SITA/AP

Izrael a Rusko skontrolujú aj sýrske pobrežie

Izrael sa obáva ruskej vojenskej prítomnosti, ktorej súčasťou je aj moderná technika, a jej možného použitia proti izraelským ozbrojeným silám. Preto sa bude rokovať aj o spôsobe identifikácie, aby sa v zápale boja zabránilo náhodnému útoku na vojakov či techniku druhej krajiny.

Izrael a Rusko chcú koordinovať aj svoje operácie pozdĺž sýrskeho pobrežia Stredozemného mora, kde má Moskva veľkú námornú základňu. Ako uvádza Reuters, ruská strana správu o vzniku rusko-izraelského koordinačného tímu a jeho úlohách nekomentovala.

Francúzsko a Británia majú obavy

Francúzsko a Británia sú znepokojené „veľmi významným“ nárastom ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii, uviedol v Paríži francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian po rokovaní so svojím britským rezortným kolegom Michaelom Fallonom. Ich schôdzka sa uskutočnila v rámci konferencie o počítačovej bezpečnosti.

Fallon pred novinármi uviedol, že o téme ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii budú „o niekoľko hodín“ rokovať ministri zahraničných vecí Británie a Francúzska Philip Hammond a Laurent Fabius. K ministrom sa neskôr, na pracovnej večeri, pripoja aj ich nemecký kolega Frank-Walter Steinmeier a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Sýrska armáda už nasadila ruské lietadlá

Sýrske vládne sily už použili nedávno dodané ruské vojenské lietadlá, aby zaútočili na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát v provincii Aleppo na severe krajiny. Nálety boli súčasťou operácie, ktorej cieľom je prelomiť blokádu neďalekej leteckej základne Kwajris.

Nálety sa začali už skôr počas tohto týždňa a sprevádzali ich pozemné útoky v Kwajrise, ležiacom na východe provincie Aleppo, kde sú vládne sily uviaznuté už dlhší čas, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Pomoc sýrskej armáde i narastanie ruskej vojenskej prítomnosti v regióne vyvoláva veľké znepokojenie západných spojencov. Sústreďovanie ruskej vojenskej techniky v okolí mesta Lázikíja vyvoláva v USA obavy, že Rusko sa tam snaží vybudovať svoju leteckú základňu. Rusko však tvrdí, že jeho dodávky zbraní do Sýrie sú určené pre vládnu armádu na boj s terorizmom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benjamin NetanjahuDmitrij PeskovFederica MogheriniováFrank-Walter SteinmeierJean-Yves Le DrianPhilip HammondVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Islamský štát