Video: Zavrhnite nepriateľstvo voči migrantom, vyzval pápež

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pápež František navštívil USA
Počas necelého týždňa stráveného v USA má František navštíviť tri veľké americké mestá - Washington, New York a Filadelfiu. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 24. septembra (WebNoviny.sk) – Pápež František vo štvrtok vystúpil na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu ako vôbec prvý pápež v dejinách. V približne hodinovom prejave, ktorý prednášal po anglicky, kongresmanom a senátorom zdôraznil, že Spojené štáty „nesmú opakovať hriechy a chyby minulosti“ pri zaobchádzaní s imigrantmi, mali by odvrhnúť nepriateľstvo voči prisťahovalcom a správať sa voči nim ľudsky, informovala tlačová agentúra Reuters.

Averzia voči ilegálnym imigrantom sa silno podpísala v kampani uchádzačov o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany, ktorá má v Kongrese rozhodujúce slovo. Čelný kandidát republikánov, miliardár Donald Trump vyhlásil, že ak bude zvolený za prezidenta, vyhostí z USA 11 miliónov ilegálnych imigrantov, a obvinil Mexiko, že posiela cez hranice násilníkov a zločincov.

Pápež František na návšteve USA

Amerika by sa nemala nechať odradiť

Pápež František v zaplnenej Snemovni reprezentantov povedal, že Amerika by sa nemala nechať odradiť množstvom imigrantov, ktorí sa pokúšajú usadiť sa v nej. „Nemali by nás zarážať ich počty, skôr by sme na nich mali pozerať ako na osoby, mali by sme vidieť ich tváre a vypočuť si ich (životné) príbehy, mali by sme sa pokúšať reagovať čo možno najlepšie na ich situáciu. Reagovať spôsobom, ktorý je vždy ľudský, spravodlivý a bratský,“ citovala pápeža agentúra Reuters. Podľa agentúry AP hovoril nielen o problémoch USA s imigrantmi z Latinskej Ameriky, ale aj o utečeneckej kríze v Európe.

František označil sám seba za „syna prisťahovalcov“ z Talianska, ktorí sa v minulom storočí usadili v Argentíne, „syna tohto veľkého kontinentu“. Hovoril z rovnakého miesta, z ktorého prezidenti USA prednášajú správu o stave krajiny. Za pápežom sedeli viceprezident Joe Biden a predseda Snemovne reprezentantov John Boehner, obaja katolíci. Vonku pred Kongresom sledovali jeho vystúpenie desaťtisíce ľudí na veľkoplošných obrazovkách a ďalší po celom svete v televízii.

V publiku, ktoré si vypočulo pápežov príhovor, bolo niekoľko republikánskych prezidentských kandidátov vrátane Bena Carsona, ktorý tento týždeň vyvolal konflikt vyhlásením, že americký prezident by nemal byť moslim. Pápež sa vyhol možným konfliktom, iba stručne sa zmienil o opozícii katolíckej cirkvi voči umelému prerušeniu tehotenstva, keď povedal, že „našou zodpovednosťou je chrániť a brániť ľudský život na každom stupni jeho vývoja“. Kongresmani ho odmenili potleskom.

Vyslovil sa proti trestu smrti a fundamentalizmu

Vyslovil sa tiež za zrušenie trestu smrti a proti fundamentalizmu akéhokoľvek druhu. „Je potrebná citlivá rovnováha v boji s násilím páchaným v mene náboženstva, ideológie alebo ekonomického systému, počas čoho je tiež treba chrániť náboženskú slobodu, intelektuálnu slobodu a individuálne slobody,“ citovala ho agentúra AP. František kritizoval aj obchod so zbraňami, čo je dôležité vzhľadom na to, že USA sú najväčším exportérom zbraní.

Po prejave sa objavil na balkóne Kapitolu a krátko sa prihovoril nadšenému davu tisícov ľudí na trávniku a bulvári za ním. „Buenos días“ pozdravil ich a dav mu odpovedal. „Boh žehnaj Ameriku!“ zopakoval slová, ktoré predtým povedal aj v kongresovej sále.

František po prejave v americkom Kongrese, v ktorom vyzval zákonodarcov na väčšiu pomoc sociálne najslabším ľuďom, navštívil ešte centrum Katolícke charity. To poskytuje jedlo, zdravotnícke služby a pomoc pri hľadaní zamestnania. Tam sa stretol na obede s 200 bezdomovcami a ľuďmi žijúcimi v chudobe.„Nenájdeme žiadne sociálne ani morálne odôvodnenie, vôbec žiadne, na nedostatok ubytovania,“ povedal pápež pracovnikom charity, darcom a príjemcom v hlavnom meste najbohatšej krajiny sveta.

Podpora chudobných

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Podpora chudobných je stredobodom Františkovho pápežského úradu. Vyplynula z jeho času stráveného v slumoch a vývarovniach pre chudobných, keď bol cirkevným hodnostárom v Argentíne, ešte pred zvolením za pápeža v roku 2013, keď sa stal prvým najvyšším pontifikom z Latinskej Ameriky.

Pápežovo vystúpenie v Kongrese bolo vyvrcholením jeho trojdňovej návštevy Washingtonu, ktorý bol jeho prvou zastávkou na ceste po troch amerických mestách. V stredu hovoril v Bielom dome s prezidentom Barackom Obamom o ďalších politických otázkach, ako sú klimatická zmena či nerovnosť ľudí. Ešte vo štvrtok odcestuje do New Yorku a tretím mestom, ktoré v USA navštívi, bude Filadelfia.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TrumpJoe BidenJohn BoehnerPápež František