Obama a Putin sa stretnú osobne, na téme sa zatiaľ nezhodli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Obama a Putin sa zatiaľ nezhodli, či budú rokovať o Ukrajine či Sýrii
Foto: SITA/AP

WASHINGTON/MOSKVA 25. septembra (WebNoviny.sk) – Americký prezident Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin sa osobne stretnú v New Yorku na budúci týždeň v období veľkého napätia v Európe a na Blízkom východe, ale Kremeľ a Biely dom sa vo štvrtok nezhodli v názore, čo bude najvyššou prioritou rozhovorov oboch lídrov.

Biely dom oznámil, že hlavnou témou rozhovorov bude konflikt na východe Ukrajiny, kde Ruskom podporované sily bojujú proti vláde v Kyjev. To vyústilo do uvalenia západných sankcií, ktoré poškodzujú ruskú ekonomiku, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

Kremeľ však informoval, že hlavným bodom rozhovorov bude Sýria, kde Rusko v posledných týždňoch posilňuje počty svojich vojakov, bojových lietadiel, tankov i ďalšie vybavenie, aby tak podporilo sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v piatok povedal novinárom: „Samozrejme, hlavnou témou bude Sýria.“

Na otázku, či budú obaja lídri diskutovať aj o Ukrajine, Peskov odpovedal: „Nuž, ak to čas dovolí.“

Ruský aj americký prezident budú v New Yorku v pondelok dopoludnia 28. septembra a prednesú prejav na Valnom zhromaždení OSN. Peskov uviedol, že stretnutie oboch lídrov sa uskutoční po Putinovom prejave.

Oba tábory sa líšia aj v názore na to, kto požiadal o stretnutie. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest vyhlásil, že sa bude konať na Putinovu žiadosť, ale Kremeľ oznámil, že schôdzka sa organizuje po „vzájomnej dohode“.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaDmitrij PeskovVladimir Putin