Mnoho migrantov v Nemecku klame, že pochádzajú zo Sýrie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Utečenci
Foto: SITA/AP

BERLÍN/VARŠAVA 25. septembra (WebNoviny.sk) – Takmer tretina žiadateľov o azyl, ktorí pricestujú do Nemecka a tvrdia, že sú zo Sýrie, v skutočnosti nepochádza z tejto blízkovýchodnej krajiny. Vyplýva to z odhadov, o ktorých v piatok informovali nemeckí predstavitelia.

Nemecko v lete oznámilo, že dočasne nebude posielať Sýrčanov späť do iných krajín EÚ, cez ktoré cestovali, ako by to bolo možné na základe príslušných predpisov únie. Niektorí z utečencov si to vysvetlili ako signál, že Nemecko uprednostňuje ľudí zo Sýrie, píše agentúra AP. Sýrčania už tvoria najväčšiu skupinu zo státisícov azylantov, ktorí tento rok prišli do Nemecka.

Minister vnútra vyzval azylantov, aby hovorili pravdu

„Registrujeme falšované sýrske pasy. Sú tu ľudia, ktorí tvrdia, že pochádzajú zo Sýrie, no nevedia ani slovo po arabsky,“ povedal nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere novinárom v Berlíne. Skutočnosť, že až 30 percent žiadateľov tvrdiacich, že sú zo Sýrie, pochádza z iných krajín, však neznamená, že nemajú právo na azyl. De Maiziere napriek tomu vyzval azylantov, aby hovorili pravdu o svojej totožnosti a trpezlivo vyčkali, kým ich žiadosti vybavia.

„Nech je rýchlosť tohto konania akákoľvek, z dôvodov čestnosti, spravodlivosti a bezpečnosti musí byť dôkladné,“ zdôraznil. Hovorkyňa Európskej agentúry pre riadenie operačnej spolupráce na vonkajších hraniciach členských štátov Európskej únie (Frontex) v piatok vo Varšave podobne uviedla, že časť utečencov v gréckych záchytných táboroch chce dosiahnuť lepšie vyhliadky na azyl falošnými sýrskymi pasmi.

Po falzifikátoch siahajú aj skutoční Sýrčania

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Odhadujeme, že podiel falzifikátov medzi sýrskymi pasmi predstavuje približne desať percent,“ uviedla hovorkyňa Ewa Moncurová pre agentúru DPA. Podľa nej sa za Sýrčanov pokúšajú vydávať najmä Afganci.

Po falzifikátoch však siahajú aj „skutoční“ Sýrčania. Vzhľadom na chaos na úteku, po bombardovaniach a vysídleniach v rámci Sýrie mnohí so sebou nemajú doklady. „Pre nás je to nová skúsenosť, že Sýrčania majú papiere. V minulosti utečenci spravidla prichádzali bez akýchkoľvek dokumentov,“ porovnala Moncurová situáciu v Grécku s prijímaním utečencov, ktorí smerujú do Európy z Líbye cez Stredozemné more.

Obchod s falošnými pasmi a inými dokumentmi sa podľa hovorkyne Frontexu stal novou „službou“, ktorú ponúkajú skupiny prevádzačov migrantom. Väčšina z utečencov tvrdí, že takéto doklady kúpila v Turecku. Na identifikáciu osôb v prijímacích centrách však pasy, či už pravé alebo falošné, nie sú jediným – a ani rozhodujúcim – podkladom, dodala Moncurová.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia