Teherán netvorí koalíciu s Ruskom, tvrdí iránsky prezident

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hassan Rúhaní
Iránsky prezident Hassan Rúhání vyhlásil, že vzťahy s USA sa zlepšili. Foto: SITA/AP

NEW YORK 25. septembra (WebNoviny.sk) – Iránsky prezident Hasan Rúhání v piatok v New Yorku vyhlásil, že Teherán netvorí koalíciu s Ruskom v boji proti militantom Islamského štátu (IS) na Blízkom východe a že vzťahy s USA sa zlepšili, hoci „treba prejsť ešte dlhú cestu“.

Rúhaní prostredníctvom tlmočníka oznámil, že ruský prezident Vladimir Putin mu osobne povedal, že Moskva chce hrať aktívnejšiu úlohu v boji proti extrémistickým skupinám v regióne.

Situácia sa zlepšila

„Nevnímam to ako koalíciu Iránu a Ruska v boji proti terorizmu v Sýrii,“ povedal Rúhaní v New Yorku, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN. Popri tomto podujatí sa v piatok stretol s riadiacimi pracovníkmi mediálnych spoločností, informovala tlačová agentúra Reuters.

Rúhání spomenul zlepšovanie v americko-iránskych vzťahoch, avšak upozornil, že nie je jasné, kedy sa vzťahy medzi oboma dlho odcudzenými krajinami vrátia do normálnych koľají. „Situácia sa určite zmenila. Môžeme ukázať na hmatateľné výsledky, mnohé kroky vpred, ale ešte musíme prejsť dlhú cestu,“ povedal Rúhání.

Jadrová dohoda je veľkou skúškou vzťahov

Prezident označil historickú jadrovú dohodu medzi Iránom a Spojenými štátmi, Britániou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a Čínou za „veľkú skúšku“ americko-iránskych vzťahov. Vyhlásil tiež, že je dôležité vytvoriť atmosféru dôvery.

Zavádzanie dohody podpísanej 14. júla do praxe sa má začať v novembri alebo decembri tohto roka. Výsledkom bude zrušenie ochromujúcich ekonomických sankcií uvalených na Irán, a to výmenou za obmedzenia teheránskeho jadrového programu. „Podmienky na to dozreli,“ vyhlásil Rúhání v New Yorku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Hasan RúháníHassan RauháníVladimir Putin
Firmy a inštitúcie OSN Organizácia Spojených národov