Prílev utečencov do Chorvátska neutícha, ale láme rekordy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Do Chorvátska dorazili ďalšie tisíce migrantov. Foto: SITA/AP

ZÁHREB 26. septembra (WebNoviny.sk) – Rekordných 10 000 migrantov dorazilo v piatok do Chorvátska, informovalo v sobotu ministerstvo vnútra v Záhrebe.

Podľa rovnakého zdroja prekročilo hranice krajiny na jej východe v noci z piatka na sobotu ďalších 1200 ľudí, väčšina z nich dorazila do okolia Tovarniku, Iloku a Strošinci. Tých, ktorých umiestnili v záchytnom tábore v Opatovaci, čaká čoskoro preprava smerom na chorvátsko-maďarské štátne hranice.

Obrazom: Utečenci na chorvátsko-srbských hraniciach

Chorvátska vláda čelí kritike

Kompetentní v Záhrebe očakávajú, že vzhľadom na plot na úsekoch chorvátsko-maďarskej štátnej hranice, ale aj kvôli chladnejšiemu počasiu sprevádzanému zrážkami sa utečenci v blízkej budúcnosti vo väčšom počte rozhodnú pre „teplejšiu“ trasu vedúcu cez Albánsko a Čiernu Horu.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Preto sa už v prihraničí naplno podnikajú prípravné kroky na eventuálne prijatie hoci 3000 až 5000 migrantov denne.

Chorvátska vláda premiéra Zorana Milanoviča čelí čoraz ostrejšej kritike miestnych médií, ale aj opozičných lídrov za niektoré z krokov, osobitne však v súvislosti s vyhrotením sporu okolo voľného pohybu vozidiel a tovaru v chorvátsko-srbskej relácii.

Neutícha ani chorvátsko-maďarská výmena názorov v súvislosti s ostrými výrokmi padajúcimi príležitostne na oboch stranách.

Napriek tomu však denne prichádzajú do Maďarska tisícky utečencov práve z Chorvátska, a to nezriedka aj za sprievodu tamojšej polície.

Prílevu migrantov čelí aj Maďarsko

Maďarská polícia mala v piatok do činenia s celkove 8159 ilegálnymi migrantmi, vyplýva z údajov, ktoré jej celoštátne veliteľstvo (ORFK) zverejnilo v sobotu prostredníctvom webu. Veľká väčšina zo spomínaných ilegálnych migrantov, konkrétne 7895 ľudí prešlo do Maďarska cez chorvátsko-maďarskú, zvyšných 256 osôb cez srbsko-maďarskú štátnu hranicu.

Piatich ľudí zadržali maďarskí policajti pre dôvodné podozrenie z falšovania verejných dokumentov. Na základe zmien platnej maďarskej legislatívy platných od 15. septembra začali stíhanie pre trestný čin zakázaného prekročenia uzavretej štátnej hranice voči 241 migrantom. Vo viacerých prípadoch padli už vo veci rozsudky.

Prílev utečencov smerujúcich do Maďarska cez Chorvátsko sa ani naďalej nezastavil, aj v sobotu zaznamenali v rôznych lokalitách v maďarsko-chorvátskom prihraničí príchod rádovo stoviek, ba až tisícok ilegálnych migrantov, vyplýva z informácií tlačovej agentúry MTI. Mnohí z nich po krátkej prestávke pokračujú vlakovými súpravami na ceste do Hegyeshalomu na maďarsko-rakúskej štátnej hranici.

V okolí maďarsko-chorvátskeho hraničného priechodu Letenye zadržala polícia ôsmich neplnoletých migrantov, ktorí sa dostali do krajiny zrejme zo Srbska a ktorí sa označili za utečencov zo Sýrie. Čaká na nich zrejme obvyklý postup cudzineckej polície.

Aj v okolí maďarsko-slovinského hraničného priechodu Tornyiszentmiklós zadržala polícia v noci z piatka na sobotu prevádzača z Bangladéšu a jeho dvoch krajanov-„klientov“, ktorí smerovali v motorovom vozidle s francúzskym evidenčným číslom do Maďarska. Automobil polícia zhabala a vodiča zadržala pre dôvodné podozrenie z prevádzačstva.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať