Tragédia v Mekke bude mať súdnu dohru, Irán zažaluje Saudov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Saudská Arábia: Pútnici údajne nedodržali pokyny usporiadateľov
Foto: SITA/AP

TEHERÁN 26. septembra (WebNoviny.sk) – Iránsky generálny prokurátor Ebráhím Raísí oznámil, že podnikne právne kroky na medzinárodných súdoch proti vládnucim predstaviteľom Saudskej Arábie v súvislosti s tlačenicou na moslimskej púti v Mekke, pri ktorej zahynulo vyše 700 ľudí vrátane 136 Iráncov.

Obrazom: Púť do Mekky láka milióny moslimov

Štvrtkovú tragickú udalosť Raísí označil v sobotu vo vysielaní iránskej štátnej televízie za „zločin“, ktorý by mal byť predmetom stíhania, informuje agentúra AP.

Smrtiaci stret pútnikov kráčajúcich v dvoch protichodných prúdoch bol totiž podľa neho dôsledkom uzavretia cesty, po ktorej práve prechádzala kolóna vozidiel saudskoarabského kráľovského dvora.

Tlačenica počas tohtoročnej púte hadždž si vyžiadala najmenej 719 mŕtvych a stovky zranených, pričom najpočetnejšiu skupinu spomedzi identifikovaných obetí tvoria návštevníci z Iránu.

Iránska štátna televízia uviedla, že po tragédii v Mekke sú stále nezvestní jej dvaja reportéri, ako aj ďalší Iránci vrátane popredného politického analytika či bývalého veľvyslanca v Libanone.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia