Francúzi udreli v Sýrii, spustili nálety na Islamský štát

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stíhačka
Turecko v nedeľu zostrelilo sýrsku stíhačku. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 27. septembra (WebNoviny.sk) – Francúzsko v nedeľu oznámilo, že spustilo letecké útoky na pozície militantnej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii. „Naša krajina tým potvrdzuje svoj pevný záväzok bojovať proti hrozbe terorizmu, ktorú predstavuje Dáiš. Udrieme vždy, keď bude ohrozená naša národná bezpečnosť,“ uvádza sa vo vyhlásení kancelárie francúzskeho prezidenta.

Agentúra Reuters pripomenula, že Francúzsko sa doposiaľ zúčastňovalo len na náletoch v Iraku. Začiatkom septembra ale začalo podnikať v Sýrii prieskumné lety, aby malo údaje o pozíciách IS. O potrebe prípadných náletov informoval 14. septembra francúzsky prezident Francois Hollande. „V Iraku sme súčasťou koalície (proti IS)… Už sme (v Sýrii) začali s prieskumnými letmi, aby sme mohli uvažovať o leteckých útokoch, ak budú nutné, a v Sýrii nutné budú,“ povedal Hollande.

Irak spolupracuje s Ruskom, Iránom a Sýriou

Irak v noci na nedeľu oznámil, že jeho vojenskí predstavitelia sa podieľajú na spravodajskej a bezpečnostnej spolupráci v Bagdade s Ruskom, Iránom a Sýriou, zameranej proti militantnej organizácii Islamský štát. Oznámila to agentúra Reuters.

Spoločné velenie operácií irackej armády vo vyhlásení uviedlo, že sa dohodli na spolupráci v dôsledku „zvýšených obáv Moskvy z prítomnosti tisícov teroristov z Ruska páchajúcich trestné činy s Dáišom (Islamským štátom)“.

Tento krok by podľa agentúry Reuters mohol poskytnúť Rusku väčší vplyv na Blízkom východe. Rusko v uplynulých týždňoch posilnilo svoju vojenskú angažovanosť v Sýrii a súčasne vyvíja nátlak, aby bol sýrsky prezident Bašár Asad zahrnutý do medzinárodných snáh v boji s Islamským štátom, čo USA odmietajú.

Irak neprijal ruských vojenských poradcov

Irackí predstavitelia v piatok popreli správy, podľa ktorých ruskí, sýrski a iránski vojenskí velitelia zriadili v Bagdade koordinačné centrum, ktorá má spolupracovať s šiitskymi milíciami podporovanými Iránom ako rozhodujúcou zbraňou v irackom boji s radikálnymi sunnitskými militantmi Islamského štátu.

Iracký minister zahraničných vecí Ibrahim al-Džafari v piatok povedal, že jeho krajina neprijala ruských vojenských poradcov, ktorí by pomáhali jej ozbrojeným silám. A vyzval Američanmi vedenú koalíciu, aby bombardovala viac cieľov Islamského štátu v Iraku.

Cameron je otvorený tomu, aby Asad zostal pri moci

Britský premiér David Cameron je otvorený tomu, aby sýrsky prezident Bašár Asad zostal pri moci, kým sa v Sýrii nevytvorí vláda národnej jednoty, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nedeľník The Sunday Telegraph.

Sýria na čele s Asadom nemá podľa Camerona „dlhodobú, stabilnú a pokojnú budúcnosť“, konštatoval nedeľník, odvolávajúc sa na nemenovaný zdroj z prostredia britskej vlády. Cameron však podľa neho nežiada odchod Asada počas tzv. prechodného obdobia. Podľa Reuters britskí predstavitelia čoraz častejšie vybočujú z prístupu, ktorý majú najmä USA, že s Asadom nemožno komunikovať.

Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová už povedala, že je potrebné rozprávať sa s „mnohými aktérmi vrátane Asada“. Predstavitelia nemeckej vlády však popreli, že by Merkelová podporila postoj Španielska alebo Rakúska, krajín, podľa ktorých by mohol Asad hrať úlohu v dočasnom riešení, ktoré zahŕňa aj pripojenie sa Sýrie k medzinárodnej koalícii v boji proti militantnej organizácii Islamský štát.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováBašár AsadDavid Cameron
Firmy a inštitúcie Islamský štát