Pápež hovoril z miesta, kde Lincoln povzbudil imigrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pápež František I.
Pápež František povedal, že imigranti prinášajú do novej krajiny mnohé dary a nemali by sa nikdy hanbiť za svoje tradície. Foto: SITA/AP

FILADELFIA 27. septembra (WebNoviny.sk) – Pápež František prehovoril v sobotu vo Filadelfii z miesta, kde prezident Abraham Lincoln vyhlásil v roku 1863 základné americké slobody a nezávislosť krajiny od Británie. Svätý otec ponúkol duševnú podporu hispánskym a ďalším imigrantom v Spojených štátoch. Po prehliadke filadelfskej Sály nezávislosti povedal asi 40 000-ovému davu ľudí pred historickou budovou z 18. storočia, aby sa nenechali znechutiť problémami, ktorým čelia a nepriateľskými slovami niektorých politikov.

Obrazom: Pápež František na návšteve USA

Počas svojej prvej návštevy v USA hlava katolíckej cirkvi vo štvrtok vyzvala Američanov v historickom prejave pred oboma komorami Kongresu, aby sa vzdali nepriateľstva voči prisťahovalcom. Tejto téme sa venovať aj vo Filadelfii, kde však hovoril po španielsky.

Pápež sa zmienil aj o globalizácii

Pápež František tam povedal, že imigranti prinášajú do novej krajiny mnohé dary a nemali by sa nikdy hanbiť za svoje tradície. „… Nehanbite sa za to, čo je vašou súčasťou“. Poznamenal, že americké dejiny zahŕňajú ukončenie otroctva a „postupnú snahu o elimináciu akéhokoľvek druhu rasizmu a predsudkov namierených voči po sebe idúcim vlnám nových Američanov“.

„Pamäť chráni dušu človeka pred čímkoľvek alebo kýmkoľvek, kto by sa pokúšal ovládnuť ju alebo ju využiť pre vlastné záujmy,“ citovala ho agentúra Reuters. Starosta Filadelfie Michael Nutter povedal prítomným pred pápežovým vystúpením, že všetci Američania sú prisťahovalci, či prišli pred 10 generáciami alebo 10 minútami. A nesmú nechať ľudí presadzujúcich xenofóbiu a rasizmus, aby uspeli.

Pápež sa zmienil aj o globalizácii, povedal, že je dobrá, ak neničí bohatstvo a osobitosť národov. A zdôraznil, že skutočná globalizácia musí rešpektovať rovnoprávnosť rozličných kultúr. Pápež ďalej hovoril o náboženskej slobode. „Vo svete, kde sa rozličné formy modernej tyranie usilujú potlačiť náboženskú slobodu, … alebo využiť náboženstvo ako zámienku pre nenávisť a brutalitu, je životne dôležité, aby stúpenci rozličných náboženstiev spojili svoje hlasy vo výzve k mieru, tolerancii a rešpektovaní dôstojnosti a práv druhých,“ zdôraznil.

Pozrel si aj Sochu slobody

Pápež v nedeľu priletel do Filadelfie z New Yorku, kde si z vrtuľníka neplánovane, na vlastnú žiadosť prezrel Sochu slobody a bývalé imigračné centrum na ostrove Ellis. Kardinál New Yorku Timothy Dolan, ktorý ho sprevádzal, povedal, že pápež bol viditeľne dojatý a nostalgicky spomínal na svoje domovské argentínske mesto Buenos Aires. Pripomenul, že aj to bolo mestom

Pápež František sa taktiež stretol so stovkou väzňov najväčšej väznice mesta Filadelfia, v zariadení s názvom Curran-Fromhold Correctional Facility.Pápež sa s odsúdenými mužmi a ženami oblečenými v modrom úbore stretol vo väzenskej telocvični. Počas príhovoru sedel v drevenom kresle, ktoré preňho vyrobili samotní väzni. Jeho slová vysielali aj ostatným 3000 väzňom, píše agentúra AP.

Pápež odsúdil doživotné tresty

František povzbudil trestancov, aby svoje životy vrátili na správnu cestu, pričom s každým z nich si osobne podal ruku. Pápež na záver stretnutia s filadelfskými väzňami odsúdil doživotné tresty a izoláciu ako formu týrania osôb.

Ešte predtým sa pápež stretol s obeťami sexuálneho zneužívania, prisľúbil stíhanie zodpovedných osôb a zároveň varoval amerických biskupov obvinených z krytia pedofilných kňazov namiesto upovedomenia polície a príslušných úradov.

Františka čaká bohoslužba na najväčšom filadelfskom bulvári Benjamin Franklin Parkway pri príležitosti ukončenia Svetového stretnutia rodín. Organizátori očakávajú účasť jedného milióna ľudí. Pápež následne odletí späť do Ríma.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Abraham LincolnPápež František