Do Maďarska naďalej prúdia tisícky ilegálnych migrantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Prílev utečencov smerujúcich do Maďarska cez Chorvátsko sa nezastavil. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ/EISENSTADT 27. septembra (WebNoviny.sk) – Maďarská polícia mala v sobotu do činenia s celkove 9472 ilegálnymi migrantmi, vyplýva z údajov, ktoré jej celoštátne veliteľstvo (ORFK) zverejnilo v nedeľu prostredníctvom webu. Veľká väčšina zo spomínaných ilegálnych migrantov, konkrétne 9268 ľudí prešlo do Maďarska cez chorvátsko-maďarskú, zvyšných 181 osôb cez srbsko-maďarskú štátnu hranicu.

Maďarskí policajti zadržali dve osoby

Maďarskí policajti zadržali pre dôvodné podozrenie z falšovania verejných dokumentov jednu a z prevádzačstva takisto jednu osobu. Na základe zmien platnej maďarskej legislatívy platných od 15. septembra začali do soboty stíhanie pre trestný čin zakázaného prekročenia uzavretej štátnej hranice voči 241 migrantom. Vo viacerých prípadoch padli už vo veci rozsudky.

Prílev utečencov smerujúcich do Maďarska cez Chorvátsko sa ani naďalej nezastavil, pokračuje aj ich preprava na maďarsko-rakúske štátne hranice, konkrétne na hraničný priechod Hegyeshalom-Nickelsdorf neďaleko Bratislavy.

Podľa rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF, ktorý už v sobotu informoval o veľkom počte migrantov prichádzajúcich z Maďarska, prekročilo po piatkových takmer 11 000 ľuďoch v sobotu maďarsko-rakúsku hranicu ďalších 12 000 osôb, väčšina z nich práve cez spomínaný priechod. Od polnoci do nedeľňajšieho neskorého predpoludnia tu zaznamenali ďalších 5000 nových prisťahovalcov.

Uzavretie chorvátsko-srbskej hranice nie je potrebné

Opätovné uzavretie chorvátsko-srbskej štátnej hranice kvôli utečeneckej kríze nie je zatiaľ potrebné. V Opatovaci, kde je jeden zo záchytných utečeneckých táborov na chorvátskom území, to v nedeľu vyhlásil tamojší minister obrany Ante Kotromanovič.

Podľa jeho slov nie je toto opatrenie potrebné napriek tomu, že srbská strana ani naďalej neusmerňuje migrantov smerom k maďarskej štátnej hranici. Minister súčasne vyjadril nádej, že Belehrad pochopí, že títo ľudia potrebujú pomoc, a to v podobe ich najkratšej možnej a najjednoduchšej prepravy do západnej Európy.

Ak by Srbsko aj naďalej volilo okľuku cez chorvátske územie, je Záhreb podľa Kotromanoviča odhodlaný pokračovať v doterajšom prístupe k utečencom, aj keď je to pre nich dlhšia, ťažšia a náročnejšia cesta. My sme pripravení a zorganizovaní a myslíme už aj na príchod zimy, dodal.

So Srbskom chcú dosiahnuť konsenzus

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Nič to však nemení na úsilí dosiahnuť so Srbskom konsenzus podobný tomu s Maďarskom, konkrétne, aby srbská strana smerovala utečencov na hraničný priechod, ktorý je pre Chorvátsko najprijateľnejší, uviedol podľa tlačovej agentúry MTI minister obrany a dodal, že z okolia priechodu Tovarnik jestvuje železničné spojenie s viacerými lokalitami krajiny.

Kotromanovič sa súčasne vyjadril za zmiernenie vášní medzi oboma krajinami a zdôraznil, že je treba čo najrýchlejšie a najlepšie sa postarať o ľudí, medzi ktorými sú i ženy a deti a s ktorými nemožno hrať „pingpong“. Ako vyplýva z oficiálnych údajov od 16. septembra do nedeľňajšieho rána dorazilo do Chorvátska 73 500 migrantov. Viac ako 90 percent z nich pokračovalo do cieľových destinácií cez Maďarsko, zvyšok prekročil chorvátsko-slovinskú štátnu hranicu.

O lekársku starostlivosť požiadalo podľa oficiálnej informácie rezortu zdravotníctva 10 percent migrantov. Chorvátski zdravotníci zasahovali v celkove 6600 prípadoch, v 138 z nich si zdravotný stav utečencov vyžiadal nemocničnú starostlivosť. Aj v súčasnosti je v chorvátskych nemocniciach umiestnených 23 z nich, zväčša ide o tehotné ženy.

Utečenci
Foto: SITA/AP

V Nemecku neustali útoky voči utečencom

V Nemecku ani počas uplynulého víkendu neustala vlna útokov na utečencov a príbytky určené pre nich. Na viacerých miestach spolkovej republiky došlo k výtržnostiam i sčasti násilným protestom voči žiadateľom o azyl, píše tlačová agentúra DPA.

Na domovy, v ktorých sú umiestnení žiadatelia o azyl, došlo v tomto kalendárnom roku k doteraz 22 podpaľačským útokom, uviedol šéf nemeckého Spolkového úradu pre ochranu ústavy a boj proti terorizmu Hans-Georg Maassen.

Spolkový kriminálny úrad podľa materiálu denníka taz registruje v krajine až 26 podpaľačských útokov podobného charakteru.

Terčom útoku bol aj neobývaný objekt v Brémach

Plot okolo vtedy ešte prázdnej ubytovne pre utečencov sa v noci na sobotu pokúsilo prevrátiť okolo 20 sčasti podnapitých demonštrantov v saskom Niederau. Už v priebehu predchádzajúceho večera sa zhromaždilo okolo 200 odporcov zariadenia, medzi nimi evidentne aj pravicoví extrémisti, ktorí urážali aktivistov pomáhajúcich s rozmiestňovaním poľných postelí a dočasne zablokovali prístupovú cestu k pozemku s objektom.

V sobotu večer potom v dvoch autobusoch dorazilo do ubytovne s policajnou eskortou a za dohľadu vojakov Bundeswehru okolo 100 utečencov. Iba v niekoľko kilometrov vzdialenom neslávne známom Heidenau došlo v sobotu večer k útoku na štyroch utečencov z Pakistanu, ktorí vyviazli so zraneniami.

Podľa informácií z policajných zdrojov boli útočníkmi mladiství ruského pôvodu. O motívoch činu zatiaľ nie je nič známe. Terčom útoku sa stal aj ešte neobývaný objekt v severonemeckých Brémach. Neznámi páchatelia sa tu pokúsili stan pre utečencov podpáliť s využitím chemikálií, plamene však zrejme vyhasli bez zásahu hasičov. K väčším materiálnym škodám tu nedošlo, takže v polovici októbra by stan mohol poslúžiť už migrantom.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať