Afganský Kundúz padol do rúk Talibanu, vláda vyslala posily

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Afganským parlamentom otriasol výbuch
Hnutie Taliban zaútočilo v pondelok na budovu afganského parlamentu. Najskôr odpálili útočníci pri vstupe bombu a následne začali prestrelku s bezpečnostnými zložkami, ktorým sa podarilo všetkých šiestich ozbrojencov usmrtiť. Prestrelka, ktorá trvala asi dve hodiny má za následok 19 zranených, medzi nimi štyri ženy. Miestna televízia priniesla informáciu o tom, že medzi zranenými boli aj tri deti. Foto: SITA/AP

KUNDÚZ 28. septembra (WebNoviny.sk) – Bojovníci z afganského hnutia Taliban dobyli v pondelok počas veľkej ofenzívy mesto Kundúz, metropolu rovnomennej provincie ležiacej v severnom Afganistane. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie afganskej vlády.

Afganská vláda chystá protiofenzívu

„Mesto Kundúz padlo do rúk Talibanu,“ uviedol hovorca afganského ministerstva vnútra. Bojovníci z Talibanu zároveň z tamojších väzníc oslobodili stovky trestancov, doplnil spravodajský server BBC.

Povstalecké oddiely na mesto zaútočili ešte pred svitaním a pomerne rýchlo sa v ňom zmocnili kľúčových budov, pričom ďalej postupovali smerom k letisku. Afganská vláda vyhlásila, že sa chystá podniknúť ofenzívu na opätovné získanie mesta, kam už vyslala vojenské posily, pričom boje s militantmi v meste aj naďalej pokračujú, uviedla agentúra DPA.

Kedysi pokojná oblasť je dejiskom násilia

V minulosti relatívne pokojná oblasť na severe Afganistanu je v posledných rokoch dejiskom eskalujúceho násilia. Po vlaňajšom stiahnutí sa amerických jednotiek z tejto stredoázijskej krajiny bolo mesto Kundúz v apríli centrom hlavných bojov medzi vládnymi silami a Talibanom, ku ktorého zosadeniu prispela americká vojenská intervencia v roku 2001.

Okresaná misia NATO v Afganistane sa v súčasnosti sústreďuje prevažne na výcvik afganských jednotiek a poradenstvo. Washington pritom stále v Afganistane nasadzuje drony, ktoré bombardujú ciele velenia Talibanu. V krajine tiež pôsobia americké protiteroristické zložky.

Kundúz má strategický význam

Kundúz sa stal prvou provinčnou metropolou, ktorej sa Taliban zmocnil po svojom zosadení. Mesto má zároveň aj strategický význam, keďže je dôležitým dopravným uzlom severnej časti Afganistanu.

„S dobytím policajného areálu a úradu guvernéra v Kundúze padla do našich rúk celá provincia a naši bojovníci teraz postupujú smerom k letisku,“ uviedol hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid prostredníctvom správy zverejnenej na sociálnej sieti Twitter.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia