Video: Taiwan bičuje dážď, blíži sa silný tajfún Dujuan

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Silný tajfún zasiahol japonské ostrovy, smeruje k Taiwanu
Foto: SITA/AP

TOKIO/TCHAJ-PEJ 28. septembra (WebNoviny.sk) – Dážď a vietor v pondelok bičovali ostrov Taiwan, pričom blížiaci sa tajfún Dujuan narušil aj železničnú a leteckú dopravu pasažierom, smerujúcim domov z predĺženého sviatočného víkendu. Navyše, americká rocková skupina Bon Jovi musela zrušiť koncert v hlavnom meste ostrova Tchaj-pej.

Tlačová agentúra Reuters informovala, že na poludnie miestneho času prestali premávať vlaky a stovky domácich a zahraničných letov meškali alebo boli zrušené. Státisíce domácností na Taiwane zostali bez elektriny. Tajfún Dujuan sa v tom čase pohyboval nad Tichým oceánom smerom k Taiwanu a podľa predpovedí mal doraziť na severovýchod ostrova ešte v pondelok v neskorších hodinách.

Televízne zábery zachytávali rýchlo tečúce prúdy hnedej bahnitej vody, ako zaplavuje cesty na okraji Tchaj-peja a obrovské vlny narážajú na severovýchodné pobrežie ostrova. Podľa Taiwanského centrálneho meteorologického úradu dosahovala rýchlosť vetra v blízkosti stredu tajfúnu a v nárazoch 124 až 136 kilometrov za hodinu.

https://www.youtube.com/watch?v=HSsEHq_6XYY

Webová stránka The Tropical Storm Risk odhadla, že Dujuan – v súčasnosti tajfún štvrtej kategórie, ktorý nedosahuje parametre supertajfúnu – v utorok zoslabne. Úrady a finančné trhy na Taiwane boli v pondelok, v posledný deň trojdňového osláv polovice jesene, zatvorené. Sviatok sa spája s tancom, spevom a konzumáciou tradičných tort so sladkou náplňou.

Začiatkom augusta supertajfún Soudelor usmrtil na Taiwane osem ľudí a prerušil dodávky elektriny do vyše štyroch miliónov domácností, čo bol na ostrove rekord. Silný tajfún Dujuan v pondelok už skôr bičoval aj juhovýchodné japonské ostrovy. Tamojšie úrady vopred varovali pred prudkým vetrom, vysokými vlnami a hustým lejakom.

Vyše 300 obyvateľov evakuovali z domovov na japonských ostrovoch Jonaguni a Išigaki a približne 100 domácností v oblasti zostalo bez elektriny. Desiatky letov zrušili v japonskej prefektúre Okinawa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bon Jovi