Putin obvinil USA, že podporovali zosadenie Janukovyča

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: Archívne, SITA/AP

NEW YORK 28. septembra (WebNoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že Spojené štáty majú podiel na zosadení Viktora Janukovyča z funkcie ukrajinského prezidenta. Putin v rozhovore pre americké televízne kanály CBS a PBS uviedol, že „naši partneri v Spojených štátoch neskrývajú, že podporovali tých, ktorí boli proti prezidentovi Janukovyčovi“.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Na spresňujúcu otázku, či sú Spojené štáty nejako spojené so zosadením Janukovyča, keď bol – údajne pre obavy o vlastný život – nútený ujsť z Ukrajiny, Putin odpovedal: „Viem to naisto.“

My všetko vieme, tvrdí Putin

Ako informovala agentúra RIA Novosti, Putin vysvetlil, že Rusko má na Ukrajine „tisíce kontaktov“ s ľuďmi, ktorí tam žijú, a od nich získalo informácie, „kto, kde a kedy sa stretol, pracoval s tými ľuďmi, čo zosadili Janukovyča, ako ich podporovali, koľko im platili, ako, kde a kto ich pripravoval“. „My všetko vieme,“ uviedol Putin.

Dodal, že „americkí partneri“ podporu silám vystupujúcim proti Janukovyčovi ani neskrývajú. Putin vyhlásil, že rešpektuje suverenitu Ukrajiny a želal by si, aby k nej mali rovnaký prístup aj iné krajiny.

Vzápätí vysvetlil, že pod rešpektom suverenity má na mysli aj neprípustnosť štátnych prevratov, protiústavných aktivít a protizákonného zosadenia legitímnej vlády – k čomu podľa Ruska došlo na Ukrajine na jar roku 2014, keď súčasné vedenie prijalo kroky, ktorými zbavilo moci Janukovyča i jeho vládu. Putin zdôraznil, že Rusko sa nikdy nezúčastňuje na zosadení legitímnej vlády a nebude tak robiť ani v budúcnosti.

Vyjadril sa aj k vojenskej prítomnosti na Ukrajine

Na otázku amerického novinára o prítomnosti ruských jednotiek na hraniciach Ukrajiny a dohadoch o ich pôsobení aj na území Ukrajiny Putin odpovedal protiotázkou, v ktorej pripomenul, že v Európe sa nachádzajú taktické jadrové zbrane Spojených štátov. „Znamená to, že ste okupovali Nemecko?“ spýtal sa. Položil tiež otázku, či treba považovať za zločin fakt, že Rusko má rozmiestnené jednotky na svojom území pozdĺž hranice s nejakým štátom.

Putin sa v rozhovore vyjadril aj k povesti Ruska na medzinárodnej scéne. Uviedol, že Rusku neprávom pripisujú ambíciu stať sa superveľmocou. Putin však na druhej strane súhlasil s výrokom amerického novinára, že Rusko ako krajina s jadrovými zbraňami je jednou z vedúcich krajín sveta a silou, ktorú treba brať do úvahy. „Dúfam (, že je to tak). Lebo načo by nám inak boli tie (jadrové) zbrane?“ vyhlásil.

Ruský prezident sa vrátil aj k rozpadu Sovietskeho zväzu, ktorý označil za veľkú tragédiu 20. storočia. Poukázal na to, že „v jedinom okamihu“ sa „za hranicami Ruskej federácie ocitlo 25 miliónov Rusov“. Dodal, že v súvislosti s tým sa objavilo veľa problémov v sociálnej a ekonomickej sfére i bežnom živote.

Vojakov do Sýrie vyslať teraz neplánuje

Putin tiež vyhlásil, že Rusko nemá v pláne „práve teraz“ vyslať svoje bojové jednotky do Sýrie. Dodal však, že Rusko bude pokračovať v podpore súčasnej sýrskej vlády. „Rusko sa nezúčastní na nijakých vojenských akciách na území Sýrie alebo iných štátov. No, aspoň to neplánujeme práve teraz,“ vyhlásil ruský prezident podľa ruských agentúr.

Putin súčasne kritizoval politiku Spojených štátov v Sýrii, keď vyhlásil, že podpora, ktorú poskytujú protivládnym povstalcom, je nielen „protizákonná, ale aj kontraproduktívna“.Situácie v Sýrii a najmä boja proti terorizmu v podobe vzmáhajúcej sa extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa Putin dotkne aj vo svojom prejave na pôde OSN a počas schôdzky s americkým prezidentom Barackom Obamom. Tá bude ich prvým osobným stretnutím po viac ako roku.

Vzťahy Ruska so Spojenými štátmi a inými západnými partnermi negatívne ovplyvnil vývoj na Ukrajine, kde Moskva anektovala Krymský polostrov a netají sa ani sympatiami k separatistom, ktorí vyhlásili v Doneckej a Luhanskej oblasti ľudové republiky nezávislé od Kyjeva.

Stretne sa s Obamom aj Rúháním

Západ podozrieva Moskvu, že proruských separatistov na východe Ukrajiny podporuje aj vojensky – dodávkami zbraní a výzbroje či výcvikom. Naďalej sa špekuluje aj o priamej účasti ruských vojakov v bojoch na východe Ukrajiny. Rusko všetky tieto obvinenia odmieta.

V posledným týždňoch Západ vyjadruje znepokojenie aj v súvislosti s narastaním ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii, kam podľa Moskvy v súlade s podpísanými dohodami smerujú dodávky zbraní pre vládnu armádu bojujúcu proti protivládnym povstalcom vrátane IS.

Kremeľ v pondelok informoval, že Putin sa v New Yorku okrem Obamu stretne aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, ktorého krajina tiež dodáva zbrane armáde sýrskeho prezidenta Bašára Asada a ašpiruje na vedúcu rolu v boji proti islamistickému terorizmu.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin