Koalícia sa pri náletoch v Jemene pomýlila, zasiahli svadbu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jemen
Foto: SITA/ AP

SANÁ 28. septembra (WebNoviny.sk) – Najmenej 76 ľudí zahynulo v pondelok pri náletoch saudskoarabskej koalície na juhozápade Jemenu, ktoré zasiahli svadobnú oslavu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie jemenského ministerstva zdravotníctva.

Nálety zasiahli svadobnú oslavu v dedine Vahídža neďaleko juhozápadného strategického prístavu Mucha pri Červenom mori. Okrem 76 obetí sa pri nich zranilo minimálne 55 ďalších ľudí, uviedol hovorca jemenského ministerstva zdravotníctva.

Predstaviteľ jemenskej vlády, ktorého citovala agentúra AP, vyhlásil, že k náletom došlo „omylom“. Medzi obeťami je podľa tamojších obyvateľov aj mnoho žien a detí. Ďalšie detaily doposiaľ nie sú známe. Podľa tamojších úradov sa však v dedine ani v jej okolí nenachádzajú žiadne vojenské pozície húsíov.

V jemenskom konflikte bojujú proti sebe na jednej strane šiitskí povstalci, známi ako húsíovia, podporovaní vojakmi lojálnymi bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi a na strane druhej separatisti na juhu krajiny, miestne a domorodé milície, sunnitskí militanti a prívrženci prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou.

Podľa OSN zahynulo v konflikte už vyše 2100 civilistov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať