Afganci dobývajú späť Kundúz, chrbát im kryje letectvo USA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Taliban
Foto: SITA/AP

KÁBUL 29. septembra (WebNoviny.sk) – Afganskí vojaci začali v utorok ofenzívu zameranú na znovudobytie kľúčového severoafganského mesta Kundúz, ktoré v predchádzajúci deň padlo do rúk povstalcov z militantného hnutia Taliban. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na policajné zdroje.

Militanti sa v utorok podvečer pokúsili obsadiť letisko v meste Kundúz. Nemenovaný príslušník afganských bezpečnostných síl uviedol, že bojovníkom Talibanu sa podarilo dostať pod svoju kontrolu približne 80 percent letiskového komplexu.

Očitý svedok pre agentúru Reuters potvrdil, že v okolí letiska prebiehajú medzi militantmi a príslušníkmi afganskej armády prudké boje.

„Do mesta boli vyslané posily,“ uviedol regionálny policajný hovorca. „Už sme dobyli späť provinčný policajný úrad a provinčnú väznicu,“ dodal. Hovorca neposkytol ďalšie podrobnosti, ani počty obetí či ranených. Povstalci z Talibanu dobyli mesto Kundúz v rovnomennej provincii za jediný deň v pondelok pri koordinovanom útoku.

Američania pomáhajú náletmi

Americké vojenské letectvo uskutočnilo v utorok nálety v okrajových častiach mesta Kundúz. O zásahu na severe Afganistanu informoval hovorca vojenskej koalície pod vedením NATO v Afganistane plukovník Brian Tribus, ktorého cituje agentúra Reuters.

Nálet uskutočnený v ranných hodinách na obranu afganských síl bol prvým svojho druhu po začatí protiofenzívy v Kundúze.. Podľa Tribusovho vyjadrenia bolo cieľom amerického zásahu „odstrániť hrozbu pre koaličné a afganské sily operujúce v blízkosti Kundúzu“. Počet koaličných vojakov nasadených v danej oblasti neuviedol.

Severoatlantická aliancia sa oficiálne prestala zapájať do bojov v Afganistane koncom vlaňajška. Menší počet vojakov koalície pod vedením NATO naďalej pôsobí na afganskom území – predovšetkým na to, aby poskytoval výcvik a poradenstvo afganským silám. Americké bezposádkové lietadlá však naďalej útočia na vodcov militantných skupín a v Afganistane pôsobia aj protiteroristické jednotky Spojených štátov.

https://www.youtube.com/watch?v=ac2_LjgfWDk

Prvé provinciálne mesto späť v rukách Talibanu

Kundúz je prvým provinciálnym hlavným mestom v Afganistane, ktoré padlo naspäť do rúk Talibanu po zvrhnutí jeho režimu pred 14 rokmi. Afganské ministerstvo obrany vyhlásilo, že vládne sily v Kundúze, ktoré sa na noc stiahli na miestne letisko, čoskoro prevezmú opäť kontrolu nad zvyškom mesta. K porážke Talibanu majú prispieť aj vyslané posily.

Obyvatelia Kundúzu informovali, že bojovníci Talibanu pri hliadkovaní v uliciach používajú vozidlá ukoristené od armády, polície a západných humanitárnych agentúr. Jeden z miestnych lekárov však tvrdí, že „sa ku každému správajú veľmi slušne“ a v prípade dlhšieho pôsobenia by si mohli „získať srdcia“ tamojších ľudí.

Dobytie Kundúzu medzitým privítal nový vodca Talibanu mulla Achtar Mansúr, ktorý vo svojom vyhlásení ubezpečil obyvateľov, že sa nemusia obávať o svoje životy alebo majetok.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia