Utečenci obrali Merkelovú o voličov, CDU je na ročnom minime

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
CDU
Foto: SITA/AP

BERLÍN 30. septembra (WebNoviny.sk) – Podpora konzervatívcov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej klesla na ročné minimum – dosahuje iba 38,5 percenta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti INSA pre nemecký denník Bild.

Je to dôsledok obáv voličov z utečeneckej krízy v Európe, analyzuje agentúra Reuters. Merkelová si vyslúžila kritiku, predovšetkým medzi konzervatívcami, za vyvolanie zvýšeného prílevu migrantov tým, že dala zelenú uchádzačom o azyl a umožnila im príchod do Nemecka. Menšie aj veľké mestá v najväčšej európskej ekonomike musia tento rok zvládnuť až 800 000 utečencov a migrantov, unikajúcich pred vojnou či chudobou.

Prieskum verejnej mienky inštitútu INSA ukázal jednopercentný pokles konzervatívcov v porovnaní s minulým týždňom. Sociálni demokrati (SPD), ktorí sa spolu s Merkelovou podieľajú na moci v pravo-ľavej koalícii, takisto zaznamenali pokles o jeden percentuálny bod a od opýtaných získali celkovo 23,5 percenta.

Celková podpora „veľkej koalície“ tak dosiahla najnižšiu úroveň od posledných volieb spred dvoch rokov.

„Utečenecká kríza spôsobuje problémy najmä konzervatívnemu táboru a veľká koalícia je slabšia než kedykoľvek predtým,“ uviedol pre denník Bild šéf INSA Hermann Binkert.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Radikálna strana Ľavica získala pol percenta hlasov opýtaných a stúpla na 10,5 percenta – ten istý výsledok dosiahli Zelení, ktorí zaznamenali nárast o jedno percento. Pravicová Alternatíva pre Nemecko (AfD) a

propodnikateľskí Slobodní demokrati (FDP) majú nezmenené preferencie šesť percent a štyri percentá.

Merkelovej vlastná popularita takisto utrpela kvôli jej postupu v utečeneckej kríze, hoci politička zostáva stále jedným najobľúbenejších povojnových kancelárov Nemecka. Nasledujúce voľby sa majú konať v roku 2017.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová
Firmy a inštitúcie CDU Kresťanskodemokratická únia Nemecka