Rusi zaútočili v Sýrii, zničili údajne ciele islamistov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačka
Turecko v nedeľu zostrelilo sýrsku stíhačku. Foto: SITA/AP

MOSKVA 30. septembra (WebNoviny.sk) – Lietadlá ruských vzdušných síl uskutočnili v stredu v Sýrii približne 20 náletov, pri ktorých zasiahli osem cieľov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

Podľa neho zničili ruské lietadlá v hornatej oblasti Sýrie veliteľské stanovište a bližšie nešpecifikovaný počet operačných stredísk IS. Pri útokoch údajne nebola zasiahnutá civilná infraštruktúra ani priľahlé oblasti. Americký minister obrany Ash Carter vyhlásil, že ruské letecké útoky sa možno uskutočnili v oblastiach, kde pravdepodobne nepôsobia militanti z Islamského štátu.

Pri náletoch zahynulo 36 civilistov

Carter ďalej povedal, že nariadil americkým vojenským predstaviteľom, aby sa „v čo najkratšom čase“ stretli so svojimi ruskými kolegami a prediskutovali s nimi opatrenia, ktoré je nevyhnutné prijať na to, aby sa obe strany nedostali v Sýrii do vzájomného konfliktu. Carter zároveň vyslovil presvedčenie, že rozhovory, ktoré by sa mali uskutočniť v najbližších dňoch, budú „veľmi konštruktívne“.

Útoky ruského vojenského letectva v Sýrii komentoval aj vodca západom podporovanej sýrskej opozície Chálid Chodža, ktorý v kuloároch Valného zhromaždenia OSN v New Yorku uviedol, že pri ruských náletoch zahynulo 36 civilistov, ale žiadny povstalec. „Rusko nemá v úmysle bojovať proti Islamskému štátu, ale predĺžiť život (sýrskeho prezidenta) Bašára Asada,“ uviedol Chodža pre agentúru Reuters.

Sily Spojených štátov podnikli letecký útok na postavenia militantov z organizácie Islamský štát v okolí severosýrskeho mesta Aleppo. Nemenovaný americký predstaviteľ pre agentúru Reuters uviedol, že letectvo Spojených štátov bude pokračovať v operáciách v Sýrii aj napriek tomu, že s leteckými útokmi proti militantom v Sýrii začalo v stredu aj Rusko.

Povstalci popierajú, že Rusi útočia na Islamský štát

Vyhlásenie k náletom vydal aj úrad sýrskeho prezidenta Bašára Asada, podľa ktorého hlava štátu požiadala Rusko o vyslanie lietadiel listom adresovaným šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi. Podľa sýrskych aktivistov, miestnych obyvateľov a povstalcov však provincie Homs a Hamá, ktoré sa stali cieľom stredajších útokov ruského letectva, ovládajú rozličné skupiny vzbúrencov, bojujúcich proti Asadovmu režimu, nie Islamský štát. Ani jeden zo zdrojov neuviedol, že by v oblastiach zasiahnutých náletmi pôsobil Islamský štát.

Potvrdil to aj veliteľ jednej zo skupín povstalcov podporovaných medzinárodným spoločenstvom, ktorá bojuje proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Bývalý major sýrskej armády Džamil Sálih, ktorého skupina operuje v provincii Hamá, pre agentúru Reuters uviedol, že pri útokoch ruského letectva utrpelo zranenia osem jeho bojovníkov, pričom IS na severe provincie Hamá, kde k útokom došlo, vôbec nepôsobí.

Rusko pred útokmi požiadalo Spojené štáty, aby uvoľnili vzdušný priestor Sýrie. Správu o začiatku ruských útokov na ciele militantov v Sýrii doručil Spojeným štátom v irackej metropole Bagdad vysokopostavený predstaviteľ ruských ozbrojených síl. Podľa slov ďalšieho amerického predstaviteľa letectvo USA svoju činnosť v sýrskom vzdušnom priestore napriek tomu neprerušilo.

Islamský štát
Foto: SITA/AP

Podľa Putina treba konať preventívne

Jedinou cestou, ako sa dá bojovať proti teroristom v Sýrii, je konať preventívne. Uviedol to ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zdôraznil, že vojenské angažovanie sa Ruska na Blízkom východe bude zahŕňať iba vzdušné sily, pričom bude dočasné, píše agentúra Reuters.Putin na stretnutí s vládnymi činiteľmi v prezidentskej rezidencii Novo-Ogariovo pri Moskve ďalej povedal, že na porážku džihádistov z Islamského štátu (IS) je nevyhnutné zjednotiť medzinárodné úsilie.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v tejto súvislosti vyhlásil, že ruská podpora sýrskeho prezidenta Bašára Asada „nie je konštruktívna“, pretože Asad je „súčasťou problému“. Šéf NATO zároveň vyzval Rusko, aby „hralo konštruktívnu a nápomocnú úlohu v boji proti IS“, uviedla agentúra DPA.

Parlament dal Putinovi zelenú

Ruský parlament v stredu jednomyseľne schválil prezidentovi Vladimirovi Putinovi oprávnenie vyslať ruské vojenské jednotky do Sýrie. Tento krok sa podľa slov vplyvného poradcu Kremľa Sergeja Ivanova týka len vzdušných síl. Dodal, že o vojenskú pomoc Ruska požiadal sýrsky prezident Bašár Asad.

Rusko posilňuje svoje armádne jednotky v Sýrii, kde v konflikte podporuje vládnych vojakov prezidenta Asada, ktorý stojí proti militantom Islamského štátu (IS) a prozápadným povstalcom, pripomenula situáciu tlačová agentúra Reuters.

O pomoc požiadal Asad

Šéf Putinovej prezidentskej kancelárie Ivanov po hlasovaní Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, vyhlásil: „Sýrsky prezident požiadal vedenie našej krajiny o vojenskú pomoc.“ Upozornil, že hlasovanie neznamená, že do konfliktu sa zapoja ruské pozemné sily – zdôraznil, že opatrenie umožňuje iba nasadenie vzdušných síl.

„Hlavným cieľom je boj proti terorizmu a podpora legitímnych úradov v Sýrii v boji proti terorizmu a extrémizmu,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na otázku, či Rusko môže zaručiť, že jeho prípadné letecké útoky sa obmedzia len na militantov IS.

Na operácie bol potrebný zákon

„Ak bude existovať jednotná koalícia, o čom pochybujem, alebo nakoniec dve koalície – jedna americká a jedna ruská -, budú musieť koordinovať svoje akcie,“ vyhlásil pre tlačovú agentúru vojenský expert Ivan Konovalov. „Aby tam mohli ruské sily operovať legitímne… bol potrebný zákon,“ dodal Konovalov.

Niektoré médiá na Blízkom východe priniesli správy, že ruské vojenské lietadlá už začali podnikať letecké útoky v Sýrii proti pozíciám Islamského štátu (IS). Kremeľ to odmietol potvrdiť. Naposledy, keď ruský parlament udelil Putinovi právo vyslať vojakov do zahraničia, čo je technická požiadavka vyplývajúca z ruského zákona, Moskva obsadila vlani ukrajinský Krymský polostrov.

Američania sú znepokojení

Spojené štáty sú znepokojené skutočnosťou, že Rusko začalo s leteckými útokmi v Sýrii bez predchádzajúcich rozhovorov medzi predstaviteľmi amerických a ruských ozbrojených síl, uviedol dnes v Kongrese námestník amerického ministra obrany Robert Work.

Work, ktorý postup Ruska v Sýrii označil za agresívny, pred kongresovým výborom pre ozbrojené sily uviedol, že Spojené štáty sa stále usilujú dohodnúť s Ruskom termín stretnutia ruských a amerických vojenských predstaviteľov, ktorého témou by bolo riešenie situácie v Sýrii.

„Sme znepokojení tým, čo sa dnes ráno stalo. Obaja prezidenti sa dohodli na tom, že predstavitelia ozbrojených síl (oboch štátov) sa stretnú na rokovaní o tom, ako konflikt (v Sýrii) ukončiť,“ povedal Work. „Nepovažujem to za neúspech. Som presvedčený, že práve teraz pred rozhovormi medzi našimi armádami ide len o agresívny krok Ruska,“ dodal Work.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Bašár AsadDmitrij PeskovJens StoltenbergVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Islamský štát