Ryanair poprel, že chce prepravovať utečencov bez víz

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ryanair
Foto: SITA/AP

DUBLIN 30. septembra (WebNoviny.sk) – Írsky nízkonákladový letecký dopravca Ryanair v stredu v Bratislave poprel medializované informácie o tom, že by plánoval prepravovať utečencov medzi členskými štátmi Európskej únie bez toho, aby preveroval, či majú potrebné víza.

Informáciu priniesla agentúra DPA, podľa ktorej tieto aerolínie na linkách z viacerých letísk vrátane Bratislavy prestanú od cestujúcich vyžadovať, aby preukázali právo na vstup do cieľovej krajiny.

Ryanair sa riadi európskymi zákonmi

„Chcel by som veľmi jasne deklarovať, že Ryanair sa riadi všetkými európskymi zákonmi a nariadeniami. Každý pasažier musí mať cestovný doklad, všetky potrebné dokumenty na cestu a platnú letenku. Ak to tak nebude, žiadneho takého pasažiera neprevezieme,“ zdôraznil finančný riaditeľ spoločnosti Neil Sorahan na stredajšej tlačovej konferencii v Bratislave.

Generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva bratislavského Letiska M. R. Štefánika Ivana Trhlíka prekvapilo, že médiá zverejnili nepodložené informácie, a upozornil, že takéto správy poškodzujú nielen spoločnosť Ryanair, ale aj samotné letisko. „My zvážime všetky právne kroky na to, aby sme tú situáciu nejakým spôsobom vyhodnotili,“ avizoval.

Údajne mal prevážať ľudí bez víz

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Agentúra v stredu uviedla, že vízové kontroly prestane Ryanair vykonávať 12. októbra okrem Bratislavy aj v Budapešti, gréckom Kose a čiernohorskej Podgorici, s tým, že zo strany dopravcu pôjde o porušenie smernice EÚ o uplatňovaní Schengenskej dohody, ktorá zakazuje prepravu cestujúcich bez platných víz. Predmetné lety mali mať podľa nej cieľové letiská v Nemecku, Belgicku, Dánsku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku.

DPA ďalej napísala, že za porušenie nariadení EÚ hrozia Ryanairu pokuty vo výške najmenej 3000 eur za každý jednotlivý prípad. Citovala pritom vyjadrenie jeho marketingového šéfa Kennyho Jacobsa, podľa ktorého chce spoločnosť týmto spôsobom prispieť k pomoci utečencom, pričom dúfa, že budú jej príklad nasledovať iné aerolínie.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Ryanair