Irán hlási už 460 obetí púte, Rijád viní z nekompetentnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Púť do Mekky
Foto: SITA/AP

DUBAJ 1. októbra (WebNoviny.sk) – Na viac než 460 vzrástol počet Iráncov, ktorí prišli minulý štvrtok o život pri tlačenici v saudskoarabskom meste Miná počas púte do Mekky. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok oznámila iránska pútnická organizácia. Upozornila, že ide o najsmrtonosnejšie iránske nešťastie od zemetrasenia v roku 2005, pri ktorom zomrelo vyše 600 ľudí.

„Sedem dní po incidente a po návšteve nemocníc (v Saudskej Arábii)… so smútkom oznamujeme, že počet Iráncov, ktorí zomreli, je 464.“ Vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke televízie IRIB o tom informovala Iránska organizácia pre hadždž a púte.

Obrazom: Púť do Mekky láka milióny moslimov

Irán predtým uvádzal, že pri tlačenici v Miná zahynulo 239 jeho občanov a 200 ďalších pútnikov je nezvestných. Šéf lekárskeho strediska iránskeho Červeného polmesiaca v Teheráne povedal, že jeho krajina sa už vzdala všetkej nádeje, že by niekto z nezvestných bol ešte nažive.

Iránska televízia Press TV s odvolaním sa na zmienenú pútnickú organizáciu vo štvrtok oznámila, že v saudskoarabských nemocniciach je stále hospitalizovaných najmenej 14 iránskych pútnikov. Iránski predstavitelia tvrdia, že v tlačenici pri Mekke zahynulo celkovo vyše 1000 ľudí. Saudská Arábia potvrdila smrť 769 ľudí, ich štátnu príslušnosť ale nezverejnila.

Tragédia vyústila v spor medzi Iránom a jeho regionálnym súperom Saudskou Arábiou. Irán jej predstaviteľov opakovane obvinil z nekompetentnosti pri organizovaní púte do Mekky. Saudská Arábia v reakcii na to obvinila Irán, že z tohtoročného nešťastia, ktoré bolo najhorším počas hadždžu za 25 rokov, sa pokúša politicky vyťažiť.

Púte do Mekky sa tento rok zúčastnili takmer dva milióny moslimov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia