Európska komisia bojuje proti islamofóbii a antisemitizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Foto: SITA/AP

BRUSEL 1. októbra (WebNoviny.sk) – Európska komisia (EK) vo štvrtok otvorila prvé výročné kolokvium o boji proti antisemitizmu a islamofóbii. Podujatie vychádza z prieskumu, podľa ktorého si až 50 percent Európanov myslí, že diskriminácia na základe náboženského vyznania je veľmi rozšírená.

Dvojdňové kolokvium zamerané na základné práva občanov otvorili prvý podpredseda EK Frans Timmermans a eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová. Obaja sú zodpovední za diskusie o tom, ako bojovať proti antisemitizmu a islamofóbii a podporiť myšlienky tolerancie v Európe.

Výzvou pre tieto diskusie je vysoká miera antisemitských trestných činov, o ktorých v stredu informovala agentúra EÚ pre základné práva (FRA) a aj dnes zverejnený nový prieskum Eurobarometra o diskriminácii. Štatistiky o diskriminácii zverejnené Eurobarometrom naznačujú, že 50 percent Európanov sa domnieva, že diskriminácia na základe náboženského vyznania alebo viery je čoraz viac rozšírená.

Ďalej sa 33 percent opýtaných domnieva, že vyjadrenie náboženskej viery môže byť nevýhodou pri podávaní žiadosti o zamestnanie. Spomedzi náboženských skupín najnižšiu úroveň spoločenského prijatia majú Prieskum FRA informoval o diskriminácii a trestných činoch z nenávisti proti židom, kde je jasný nárast antisemitizmu v Európe – až 73 respondentov sa domnieva, že prejavy antisemitizmu v online prostredí sa za posledných päť rokov výrazne zhoršili.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Európska spoločnosť prechádza obdobím zmätkov a krízy, ktoré spochybňujú samotné hodnoty, na ktorých je založená naša únia,“ skonštatoval Timmermans. Eurokomisárka Jourová zdôraznila, že Európania nemôžu tolerovať žiadne trestné činy z nenávisti alebo diskriminácii. Cieľom dvojdňového kolokvia je výmena skúseností a konkrétnych predstáv z celej EÚ a prijímanie rozhodnutí o tom, ako pokročiť v boji proti prejavom nenávisti.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Frans TimmermansVěra Jourová
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia