Video: Po krviprelievaní v Oregone žiada Obama zmenu zákona

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Oregon
Streľba na vysokej škole v Oregone si vyžiadala minimálne desať obetí. Foto: SITA/AP

WASHINGTON/ROSEBURG 2. októbra (WebNoviny.sk) – Najmenej desať mŕtvych a sedem zranených si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo vo štvrtok v areáli vysokej školy Umpqua Community College ležiacej neďaleko mesta Roseburg v americkom štáte Oregon. Oznámila to televízia NBC s odvolaním sa na miestneho šerifa Johna Hanlina, podľa ktorého páchateľ zahynul pri následnej prestrelke s políciou a je desiatou obeťou tragédie.

Prokurátorka štátu Oregon Ellen Rosenblumová predtým informovala o najmenej 13 mŕtvych a 20 zranených. Polícia však tieto údaje nepotvrdila. Guvernérka Oregonu Katherine Brownová uviedla, že páchateľom je 20-ročný muž. Polícia dostala informáciu o streľbe o 10.38 h miestneho času (19.40 h SELČ).

Polícia strelca zlikvidovala o 13.10 h. Na stránke Youtube bola zverejnená komunikácia policajtov cez vysielačky. Na zázname je okrem iného počuť policajné sirény a slová policajtky o „streľbe cez dvere“.

Strelec mal vraj náboženský motív

Televízia CNN uviedla, že na mieste činu sa našli tri ručné zbrane a jedná „dlhá zbraň“. Viacero zdrojov z prostredia vyšetrovateľov pre NBC News uviedlo, že strelcom je 26-ročný Chris Harper Mercer. Šerif Hanlin to ale odmietol potvrdiť s tým, že nechce, aby bol mužov čin „glorifikovaný“. „Nikdy od nás nebudete počuť jeho meno, pretože si to v žiadnom prípade nezaslúži,“ povedal Hanlin.

Krviprelievanie v Oregone mohlo byť podľa miestnych novín News-Review nábožensky motivované. Ozbrojenec totiž svoje obete najprv požiadal, aby si ľahli na zem. Potom museli vstať a muž sa ich spýtal na vierovyznanie, no následne spustil bezhlavú streľbu.

Noviny New York Post zasa napísali, že páchateľ systematicky zabíjal kresťanov. Ak jeho obeť odpovedala kladne na otázku, či je kresťan, strelil jej do hlavy. Ak bola odpoveď nie, strelil jej do nôh. Podľa nemeckého denníka Bild mal páchateľ svoj čin oznámil na internete niekoľko hodín vopred. Na četovacej platforme 4chan.org sa nachádza dlhšie vlákno, v ktorom anonymný používateľ varuje, že nasledujúci deň pôjde do školy v Roseburgu.

„Niektorí z vás sú naozaj okej. Zajtra nechoďte do školy, keď ste na severozápade. Zajtra ráno sem dám, čo sa stane,“ píše sa tam. Niekoľko hodín po čine sa vo vlákne podľa Bildu objavili reakcie typu „Áno, jeden z nás to urobil“, „Je to hrdina“ či „On je nevinný, spoločnosť je na vine“.

Video: V Oregone sa strieľalo, Obama žiada zmenu zákona

Nestačí modliť sa za obete, vyhlásil Obama

Roseburg s približne 20-tisíc obyvateľmi leží 418 kilometrov južne od najväčšieho oregonského mesta Portland. Na miestnej vysokej škole momentálne študuje približne 3300 študentov denného štúdia a 16-tisíc diaľkových poslucháčov.

Viditeľne otrasený americký prezident Barack Obama sa v reakcii na udalosť v Roseburg opäť vyslovil za prísne zbraňové zákony.

Na margo tvrdení, že takéto činy sú často dielom duševne chorých, Obama povedal, že je jasné, že každý, kto sa ich dopustí, má „chorú myseľ“. „Ale my nie sme jediná krajina na Zemi, kde žijú duševne chorí ľudia, ktorí chcú ublížiť iným ľuďom. Sme jediná vyspelá krajina na Zemi, ktorá zažije každých niekoľko mesiacov takéto hromadné streľby,“ povedal Obama v Bielom dome vo Washingtone.

Spravodajstvo médií a následné diskusie sa podľa neho stali rutinou, pričom pripomenul najväčšie tragédie v Columbine a Aurore (Colorado), Newtowne (Connecticut) a Charlestone (Južná Karolína). „Správy sa stali rutinou. Moja reakcia, tu hore na pódiu, sa stáva rutinou,“ vyhlásil Obama, hovoriaci bez poznámok. Podľa neho nestačí spomenúť si na obete a modliť sa za ne. Ľudia by mali byť skôr nehnevaní a robiť všetko, aby sa zabránilo ďalšej prestrelke.

Obrazom: Oregon smúti za obeťami tragédie

USA musí zmeniť zákony

Obama považuje za nemysliteľné, aby americká ústava garantujúca právo nosiť zbraň neobsahovala aspoň „miernu“ úpravu týkajúcu sa držania smrtiacich zbraní. „Môžeme na tom niečo zmeniť, ale musíme zmeniť naše zákony,“ povedal Obama. Na to však potrebuje podporu zákonodarcov v jednotlivých 50 štátoch i Kongresu. Jeho obe komory ovládané republikánmi ale doteraz zablokovali všetky Obamove pokusy presadiť prísnejšie zbraňové zákony.

Tragédia v Roseburgu je podľa štatistiky vedenej skupinou Everytown 45. streľbou so smrteľnými následkami v USA od 1. januára tohto roka. Zahŕňa aj incidenty, pri ktorých nedošlo k pokusu niekoho zabiť. V počte obetí sa Roseburg zaradil na desiate miesto.

Od 14. decembra 2012, keď 20-ročný strelec zabil v základnej škole Sandy Hook v Newtowne (Connecticut) 20 detí a šesť učiteľov, sa na amerických školách strieľalo 142-krát, teda v priemere raz za týždeň. Najmenej jedného mŕtveho si vyžiadalo 34 týchto udalostí, vyplýva z údajov skupiny Everytown. Najkrvavejší incident na vysokej škole v USA sa odohral 16. apríla 2007, keď 23-ročný študent Seung-Hui Cho zastrelil na Virgina Polytechnic Institute v Blacksburgu 32 ľudí a potom spáchal samovraždu.

Zmenu požaduje aj generálny tajomník OSN

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval v piatok Spojené štáty, aby prijali opatrenia na zníženie počtu násilných činov páchaných strelnými zbraňami. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Generálny tajomník vyjadruje veľkú nádej, že Spojené štáty v rámci demokratického procesu, ktorý je pre ne charakteristický, prijmú nevyhnutné opatrenia na zníženie hroznej dane, ktorú si na americkej spoločnosti vyberá násilie páchané strelnými zbraňami,“ uviedol hovorca OSN Stéphane Dujarric.

Páchateľa úrady identifikovali ako Christophera Harpera Mercera (26). Predstaviteľ federálneho Úrad pre alkohol, tabak, strelné zbrane a výbušniny (ATF) v piatok uviedol, že Mercer mal v legálnej držbe 13 zbraní, z ktorých šesť sa našlo v areáli školy, kde svoj čin spáchal.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaPan Ki-mun