Európske azylové právo treba prijať rýchlo, tvrdí Schäuble

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Wolfgang Schäuble
Foto: SITA/AP

BERLÍN 2. októbra (WebNoviny.sk) – Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble požaduje čo najrýchlejšie vytvorenie európskeho azylového práva. „Potrebujeme európske azylové právo a európsku azylovú politiku – a to rýchlo,“ povedal kresťanskodemokratický politik pre dnešné vydanie novín Die Welt.

Táto politika musí odpovedať na otázku, ako by sa dal prístup do Európy aj na jej vonkajších hraniciach upraviť tak, aby bolo možné naďalej veľkoryso prijímať utečencov. Na druhej strane sa Európa nesmie dostať do stavu, v ktorom zničí samú seba. „Preto sa musí prístup do Európy kontrolovať,“ konštatoval Schäuble.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

Zdôraznil, že vytvorenie európskeho azylového práva si nevyžaduje zmenu Lisabonskej zmluvy. Tá už predpoklady na to obsahuje, „len to treba konečne aj urobiť“. Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker to už podľa Schäubleho pochopil. Francúzsko a Taliansko sa pre túto myšlienku určite budú dať získať, „dúfajme, že aj Grécko“.

O téme európskeho azylového práva treba podľa ministra samozrejme hovoriť aj s Východoeurópanmi „a nestavať Maďarsko vždy do kúta“. Maďari na jednej strane čelia tlaku na vonkajšie hranice schengenského systému, ale ploty nie sú riešením. „Európa bude musieť dať okolitému svetu najavo, že svoje vstupné brány kontroluje. Ale Európa plotov je nemysliteľná,“ uviedol Schäuble.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jean-Claude JunckerWolfgang Schäuble