Rusko chce byť v Sýrii mesiace, pozemnú operáciu vylúčilo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sýria
Foto: SITA/AP

MOSKVA 2. októbra (Webnoviny.sk) – Rusko sa domnieva, že jeho nálety v Sýrii budú trvať tri až štyri mesiace. Pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1 to v piatok uviedol predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Alexej Puškov. Potvrdil tiež, že ruské ozbrojené sily v Sýrii sa nezúčastnia na pozemnej bojovej operácii.

Kremeľský poradca Sergej Ivanov pred časom priznal, že operácia na Blízkom východe má časový rámec, pričom ho však nespresnil – podobne ako ani typy jednotiek, ktoré sa na nej zúčastnia, ani ich počet. Neskôr predsedníčka Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, Valentina Matvijenková pripomenula, že časový rámec rozmiestnenia ruských vojsk v Sýrii určí prezident v súlade so zákonom o obrane.

Rusko pokračuje v útokoch

Ministerstvo obrany v Moskve v piatok informovalo, že ruské lietadlá podnikli za posledných 24 hodín v Sýrii 18 misií, pričom zasiahli 12 cieľov Islamského štátu (IS). Tieto údaje potvrdili neskôr aj sýrske vojenské zdroje. Ministerstvo obrany spresnilo, že cieľom ruského letectva v Sýrii je v prvom rade zničenie infraštruktúry IS – všetky pozemné operácie vykonáva sýrska armáda.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské ministerstvo spresnila, že do náletov boli nasadené bojové lietadlá typu Suchoj-34, Suchoj-24M a Suchoj-25. Lietadlá Su-34 zasiahli v provincii Rakka veliteľský post a výcvikový tábor. Pri týchto náletoch prišlo o život 12 príslušníkov jednotiek IS.

V provincii Aleppo ruské lietadlá zaútočili na veliteľské centrum a komunikačné zariadenie, v provincii Idlib mali ako terč útoku výcvikový tábor a v provincii Hamá veliteľské stanovište. Ministerstvo dodalo, že pri náletoch bola zničená infraštruktúra využívaná na „výcvik teroristov“ a veliteľské centrá boli znefunkčnené.

Zomierajú aj civilisti

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) v piatok oznámilo, že pri ruských nočných náletoch na severozápade Sýrie zahynulo najmenej sedem civilistov. Medzi obeťami sú žena i dieťa. Terčom útoku v tejto oblasti bolo mesto Džabal az-Záwija v provincii Idlib, ktorej veľkú časť kontrolujú jednotky Frontu an-Nusra, sýrskej odnože siete al-Káida, ako aj ďalšie povstalecké islamistické zoskupenia.

SOHR okrem toho informovalo o viacerých náletoch, ktorých terčom bolo mesto Karjatajn ležiace juhovýchodne od mesta Homs v centrálnej časti krajiny. Podľa očitých svedkov útočiace lietadlá mohli byť ruské. Mesta Karjatajn, obývaného prevažne kresťanmi, sa islamisti zmocnili v auguste, keď odtiaľ vytlačili jednotky armády prezidenta Bašára Asada.

Miestny koordinačný výbor, ktorý je ďalšou organizáciou monitorujúcou vývoj v Sýrii, na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že po ruskom nálete bolo v meste počuť silné explózie. V rovnakom čase ako nálety sa uskutočnil aj delostrelecký útok vládnych síl.

Ruské nálety sa začali v stredu

Ruské bojové letectvo od stredy v Sýrii podniká nálety na pozície extrémistickej organizácie IS. Zničená bola už údajne továreň na výrobu výbušnín, veliteľské stanovište v horách, ako aj sklad zbraní. Terče útokov sa určujú na základe údajov rozviedky oboch štátov.

V súvislosti s ruskými náletmi sýrska opozícia i jej západní spojenci obvinili Rusko z útokov na pozície opozičných povstalcov blízkych Západu. Podľa ich informácie tieto nálety spôsobili aj straty na životoch z radov civilistov. Ruský prezident Vladimir Putin však vo štvrtok vyhlásil, že správy o civilistoch zabitých pri ruských náletoch v Sýrii sú „informačným útokom“.

Ruské vzdušné sily v ten deň oznámili, že analýza dát, ktorú vykonalo Rusko po náletoch svojich vzdušných síl v Sýrii, ukázala, že ruské lietadlá zasahujú výlučne ciele IS. Verziu Moskvy však spochybňujú americkí predstavitelia a politici, ale aj sýrski vzbúrenci, ktorí tvrdia, že ruské lietadlá zasiahli oblasti ovládané z väčšej časti alianciou vzbúreneckých skupín, ktorú – na rozdiel od Islamského štátu – podporujú spojenci USA vrátane arabských štátov a Turecka.

Turci žiadajú zastavenie útokov proti sýrskej opozícii

Turecko a jeho partneri v Spojenými štátmi vedenej koalícii proti IS vyzvali v piatok Rusko, aby prestalo s útokmi na sýrsku opozíciu a sústredilo sa na islamistických militantov. Vyjadrili aj hlboké znepokojenie z náletov uskutočňovaných Moskvou na sýrskom území.

V spoločnom vyhlásení Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Nemecko, arabské štáty Perzského zálivu a Turecko označili kroky Ruska za „ďalšiu eskaláciu“ konfliktu a vyjadrili obavy, že to môže viesť k nárastu extrémizmu. Vyslovili tiež hlboké znepokojenie z nárastu ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii a osobitne z útokov, ktoré ruské lietadlá podnikajú na mestá Hamá, Homs a Idlib. Tie podľa nich viedli k civilným obetiam na životoch a pritom nezasiahli pozície Dáišu (Islamského štátu).

Agentúra Reuters konštatuje, že rozhodnutie Ruska zasiahnuť do vývoja v Sýrii vyslaním svojich lietadiel, ktoré bojujú na strane armády prezidenta Bašára Asada, ako aj narastajúci vojenský vplyv Iránu by mohli byť zlomom v konflikte. Do Sýrie sa vo štvrtok presunuli stovky iránskych vojakov, aby sa pridali k sýrskej armáde pri pozemnej ofenzíve. Libanonské zdroje vo štvrtok pripustili, že občianska vojna v Sýrii tak získava regionálny i globálny rozmer.

Podľa analytika londýnskeho Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie Emila Hokayema sa „Rusko snaží zabezpečiť predovšetkým Asadovo prežitie a tí, ktorí ho ohrozujú najviac, sú povstalci nepatriaci k IS“. Asadova armáda utrpela v lete na bojiskách v Sýrii veľké straty a na viacerých miestach musela pod tlakom povstalcov ustúpiť.

Únia je znepokojená útokmi na civilistov

Európska únia trvá na tom, že všetky letecké údery v Sýrii musia byť namierené výhradne voči džihádistom z IS a musia byť koordinované, aby sa zabránilo civilným obetiam. Uviedla to v piatok hovorkyňa Európskej komisie.

„Sme veľmi znepokojení informáciami o leteckých úderoch, ktoré zasiahli civilistov v Homse. Vyzývame Rusko, aby zasahovalo presné ciele,“ uviedla hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Catherine Rayová. Dodala, že žiaden letecký úder sa nesmie zameriavať na civilistov ale výhradne na ciele IS.

ESVČ je úrad, ktorý riadi šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová. Je diplomatickou službou Európskej únie a vykonáva zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ spoločne s členskými krajinami únie.

Islamský štát útočil v meste Dajr az-Zaur

Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zaútočili na niektoré štvrte východosýrskeho mesta Dajr az-Zaur kontrolované vládnymi jednotkami, ako aj na leteckú základňu ležiacu južne od mesta. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ľudskoprávnu organizáciu SOHR.

Lietadlá sýrskych vzdušných síl bombardovali jednu zo štvrtí Dajr az-Zaur, ako aj okolie leteckej základne. Správy o aktivite sýrskeho letectva v tejto oblasti sa objavili deň po tom, ako sýrske provládne médiá priniesli informácie o útokoch ruských vojenských lietadiel na oblasti provincie Dajr az-Zaur ovládané Islamským štátom.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Federica MogheriniováSergej IvanovVladimir Putin
Firmy a inštitúcie Islamský štát